liveblog
Aangepast

NOS op 3

liveblog gesloten

Nepal wil miljarden voor wederopbouw

Verwoesting Nepal

De Nepalese regering heeft ongeveer zes miljard euro nodig om het land weer op te bouwen na de verwoestende aardbevingen in april en mei. Bij de aardbevingen kwamen 8787 mensen om het leven. Meer dan een half miljoen huizen werden verwoest.

De economische schade wordt geraamd op 6,2 miljard euro. Naar verwachting zal de Nepalese economie met 1,5 procent krimpen.

Nieuwe coa bereikt in bouw

Een bezoeker van de Dag van de Bouw in 2014

Werkgevers en werknemers in de bouw zijn het eens over een nieuwe cao. Daar hebben ze ruim anderhalf jaar over gedaan. De seniorendagen - dat je als je ouder wordt voor hetzelfde geld minder mag gaan werken - zullen op termijn verdwijnen.

In plaats daarvan bouwt iedere werknemer een budget op, dat je kan gebruiken voor bijvoorbeeld scholing. Ook is er een loonsverhoging van 5,5 procent met een looptijd van 25 maanden.

Lijnbus rijdt op verkeersbord: meerdere gewonden

  • GPTV
    Ook het bord is zwaar beschadigd
  • GPTV
    De meeste ruiten van de bus zijn gesneuveld

Bij een ongeluk met een lijnbus op de A7 in Groningen zijn meerdere inzittenden lichtgewond geraakt. De Qliner van Qbuzz reed bij Marum op een metershoog bewegwijzeringsbord in de berm.

Hoe dat kon gebeuren, is nog niet duidelijk. Alle reizigers worden door ambulancepersoneel gecontroleerd op eventuele verwondingen.

Buschauffeur ongeluk Bakoe aangehouden

De bestuurder van een bus die donderdag in Bakoe drie synchroonzwemsters uit Oostenrijk schepte, is opgepakt. Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken van Azerbeidzjan heeft de man de verkeersregels overtreden.

Een van de meisjes raakte zwaargewond aan haar ruggengraat, een ander brak haar elleboog. Ze zijn naar Oostenrijk teruggebracht voor behandeling. Het derde meisje had alleen wat kneuzingen. Let op: onderstaande beelden kunnen schokkend zijn.

Busongeluk Azerbeidzjan

Jan Smeets komt rond 17.00 uur met nieuws rond Foo Fighters

Komen de Foo Fighters nou wel of niet naar Pinkpop? Zanger Dave Grohl brak vrijdagavond zijn been tijdens een optreden in Zweden en sindsdien is het onduidelijk of de band nog wel op gaat treden. Organisator Jan Smeets lijkt rond 17.00 uur uitsluitsel te geven:

Moeder Lau Geeraets klaagt Nederland aan bij Europees Hof

Een rechtbanktekening van hoofdverdachte Lau Geeraets

De moeder van Lau Geeraets, de veroordeelde crimineel die zelfmoord pleegde in zijn cel, klaagt de Nederlandse staat aan bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Ze houdt de Staat verantwoordelijk voor de dood van haar zoon.

Geeraets pleegde in april zelfmoord in zijn cel in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. Een dag eerder was hij tot levenslang veroordeeld voor de moord op twee mannen in 2006.

Kritiek op nazi-gekleurde dansvoorstelling in Mexico

Een dansgroep in Mexico heeft veel onrust veroorzaakt tijdens een toernooi in Guadalajara. De meiden tussen de 10 en 16 jaar lieten vlaggen zien met een hakenkruis, droegen militaire outfits en één meisje deed zelfs de Hitler-groet, meldt The Guardian.

De organisatie van het danstoernooi zegt dat iedere groep zelf een thema mocht kiezen. De volgende keer zullen ze daar wel wat strenger op toezien. Er deden in totaal 192 dansgroepen mee aan de competitie.

Olifant doodt voorbijganger in Duitsland

Een man uit Duitsland is overleden na een aanval van een ontsnapte circusolifant. Het olifantenvrouwtje viel de man om nog onbekende reden aan. De olifant greep de man zo'n honderd meter van het circusterrein in Buchen, ten zuiden van Frankfurt.

Het is nog niet duidelijk hoe de olifant heeft kunnen ontsnappen. De eigenaren van de olifant worden ondervraagd. Het dier werd gevangen en is weer opgesloten op het circusterrein.

Hoofdbureau politie Dallas beschoten, verdachte omsingeld

In Dallas is het hoofdbureau van de politie beschoten met automatische wapens. Er zouden geen slachtoffers zijn. Volgens de politie namen een paar mannen het gebouw onder vuur. Zeker een van hen is daarna gevlucht in een gepantserd busje. Hij ramde een politiewagen, maar stopte uiteindelijk op een parkeerplaats.

Het busje is omsingeld door agenten. Het is nog niet duidelijk waarom de verdachten het politiebureau hebben beschoten.

Klamer pakt eerste Nederlandse medaille op Europese Spelen

Rachel Klamer (l) wint de eerste medaille voor Nederland op de Europese Spelen

Triatlete Rachel Klamer heeft bij de eerste Europese Spelen zilver veroverd. Het is de eerste medaille voor Nederland. De Zwitserse Nicola Spirig won het goud, de bronzen medaille in Bakoe was voor de Zweedse Lisa Nordén.

De 24-jarige Klamer kwam na het zwemmen als eerste uit het water. Op de fiets reed ze met Nordén bijna meteen weg uit de groep, waarna de twee gezelschap kregen van olympisch kampioene Spirig. Die wachtte op de tien kilometer hardlopen om toe te slaan. Dat deed de Zwitserse met overmacht en al snel waren Klamer en Nordén kansloos.

Busje met pelgrims stort van brug in India

In het zuiden van India zijn zeker 21 mensen om het leven gekomen toen een busje met pelgrims van een brug reed. Onder de slachtoffers zijn zes kinderen. Alleen een 12-jarige jongen heeft het ongeluk overleefd. De pelgrims hadden een bezoek gebracht aan een hindoetempel in Tirupati. Op de terugweg reed de bus bij een brug door de reling. Het voertuig kwam zo'n tien meter lager in een ondiepe rivier terecht.

In 2013 kwamen in India volgens cijfers van de Wereldgezondheidsorganisatie meer dan 200.000 mensen om in het verkeer.

Toch geen recordbedrag opgehaald bij Serious Request

De drie dj's presenteren de cheque met de eindprognose op Kerstavond

De actie Serious Request van 3FM heeft minder opgebracht dan gedacht. Uit de jaarrekening van het Rode Kruis blijkt dat er geen 12.380.438 euro binnen is gekomen, maar zo'n 11,8 miljoen euro. Daarmee werd er toch geen recordbedrag opgehaald. Het thema in 2014 was seksueel misbruik van vrouwen.

Het bedrag dat op Kerstavond werd gepresenteerd was een prognose, zegt Merlijn Stoffels van het Rode Kruis. "Dat baseren we op een berekening, het geld dat is toegezegd en onze ervaringen van de afgelopen jaren."

Overreden zonnende meisjes komen met de schrik vrij

De meisjes die gisteravond in Heemstede werden overreden terwijl ze lagen te zonnen, zijn volgens de politie met de schrik vrijgekomen. Ze hebben alleen wat kneuzingen. De vriendinnen van 7 en 9 jaar lagen aan het begin van de avond op straat op een handdoek van de zon te genieten. Plots reed een auto met daarin de vader van een van hen stapvoets over hun benen.

Volgens de politie had de vader niet gedronken. Hoe het incident kon gebeuren, is nog onduidelijk.

Chip moet einde maken aan fraude met kentekens

De Rijksdienst voor het Wegverkeer test op terrein van Defensie bij Oirschot een speciale chip. Die moet een einde moet maken aan fraude met kentekens. In Nederland zijn naar schatting 40.000 valse nummerplaten in omloop. Criminelen gebruiken die als ze tanken zonder te betalen en als ze inbraken plegen. Ook monteren ze valse kentekenplaten op vluchtauto's.

Door de chip is de kentekenplaat op afstand leesbaar. Straks komen er portalen boven de weg waarin ook een antenne zit. Die communiceert met de kentekenplaat op de auto beneden. Als over een jaar blijkt dat de resultaten goed zijn, wordt de chip ingevoerd.

'Foo Fighters vervang je niet zomaar op Pinkpop'

Pinkpop is hard op zoek naar een eventuele vervanger voor de Foo Fighters. Zanger Dave Grohl brak vrijdagavond zijn been tijdens een optreden in Zweden. "Ik weet echt niet of hij het redt om naar Nederland te komen", zegt organisator Jan Smeets. De band is zondag de afsluitende hoofdact van het driedaagse festival.

Afgelopen nacht hebben medewerkers van Pinkpop flink rondgebeld om vervanging te regelen voor de Foo Fighters. "Maar dit zijn grote jongens, die vervang je niet zomaar."

Kroatië in opspraak door gemaaid hakenkruis

Een Swastika op het veld bij Kroatië-Italië

De Kroatische voetbalbond kan een straf van de UEFA verwachten. De nationale ploeg speelde vrijdagavond de EK-kwalificatiewedstrijd in Split tegen Italië op een veld waar een hakenkruis in was gemaaid. Een paar leden van de Italiaanse bond trokken aan de bel. De swastika werd in de rust werd verwijderd.

De Italianen dienden ook een officiële klacht in bij de Europese voetbalbond. Davor Suker, voorzitter van de Kroatische bond: "We hebben een probleem. Dat de fans de regels niet respecteren. We gaan het er morgen over hebben. Of ik boos ben? Jazeker."