NOS Sport

Klamer pakt eerste Nederlandse plak op Europese Spelen

Klamer pakt zilver op triatlon

Triatlete Rachel Klamer heeft bij de Europese Spelen zilver gewonnen. De Zwitserse Nicola Spirig won het goud, de bronzen medaille in Bakoe was voor de Zweedse Lisa Nordén.

De 24-jarige Klamer kwam na het zwemmen als eerste uit het water. "Bij het zwemmen was ik gewoon zeeziek door de golven", zegt Klamer achteraf. Ik dacht: gewoon hard doorzwemmen en hoe meer het uit elkaar valt, hoe gunstiger het is. Toen kwam ik als eerste het water uit."

Op de fiets reed ze met Nordén bijna meteen weg uit de groep, waarna de twee gezelschap kregen van olympisch kampioene Spirig. "Spirig en Norden zijn allebei beesten op de fiets. Ik heb een paar keer geroepen: alsjeblieft, los me niet."

Klamer: dit was een wonder

Spirig wachtte op de tien kilometer lopen om toe te slaan. Dat deed de Zwitserse met overmacht en al snel waren Klamer en Nordén kansloos. Klamer bleef de Zweedse een paar meter voor en werd op 1.16 tweede.

Maaike Caelers, de tweede Nedelandse deelneemster in Bakoe, werd twaalfde.

Geen olympische kwalificatie

De tweede plaats betekent wel dat Klamer zich nog niet heeft kunnen kwaliceren voor de Olympische Spelen. Alleen voor de winnaar lag een ticket naar Rio klaar. Het maakt het succes voor de Nederlandse niet minder mooi. "Ik wilde eerste worden om rechtstreeks naar Rio te kunnen. Maar de eerste medaille op de Europese Spelen is ook geweldig."

Rachel Klamer ligt na afloop uitgeteld op de grond. Naast haar de winnaars van goud en brons.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl