liveblog
Aangepast

NOS op 3 Kort Nieuws

liveblog gesloten

Universiteit Tilburg doet onderzoek naar hulpverlening nabestaanden MH17

De Universiteit van Tilburg gaat onderzoek doen naar de hulpverlening aan de nabestaanden van slachtoffers van de MH17-ramp. Dat heeft de universiteit vanavond bekendgemaakt. In het onderzoek worden nabestaanden, hulpverleners en familierechercheurs ondervraagd over hun ervaringen na de crash.

Het doel is erachter te komen op welke hulpverleningsonderdelen nog iets te verbeteren valt en wat er voor toekomstige rampen anders moet, schrijft Omroep Brabant.

Relschoppers Renesse twee weken langer vast

Een groep Duitsers die betrokken was bij een massale vechtpartij in Renesse blijft voorlopig in de cel. Van elf relschoppers is het voorarrest met twee weken verlengd. De mannen, hooligans van Schalke 04, waren vorige week in het centrum van Renesse voor een feest en raakten 's nachts slaags met andere feestgangers. De politie greep in en kreeg het ook zwaar te verduren.

Het uitgaanscentrum van Renesse

Slachtoffer Rotterdamse schietpartij nu zelf verdachte

Een 20-jarige jongen die op 6 april levensgevaarlijk gewond raakte bij een schietpartij in Rotterdam is nu zelf aangehouden. Hij is een van de verdachten van het schietincident. Een onderzoeksteam van twintig man doet onderzoek naar de zaak. Gesprekken met getuigen, technisch onderzoek en videobeelden wijzen uit dat het slachtoffer mogelijk zelf een rol speelde bij het schietincident.

Man landt met helikoptertje bij Capitool in Washington

Een man is met zijn mini-helikopter geland bij het Capitool in Washington waar het Amerikaanse Congres is. De politie zette de omgeving af en nam de piloot mee voor verhoor. Volgens The Daily Beast is de piloot Doug Hughes, een 60-jarige postbode. Hij eist politieke hervormingen.

Bang dat hij zijn actie met de dood zou moeten bekopen was hij niet. "Ik geloof niet dat de autoriteiten een postbode van 60 op een vliegende fiets neerschieten", zei hij.

Het ultralichte toestel landde op het gazon.

Oplopende spanning in coalitie om opvang illegalen

Coalitiepartijen VVD en PvdA zoeken nog altijd naar een oplossing voor de opvang van asielzoekers zonder papieren. Na drie uur overleggen, praten de partijen nu afzonderlijk over de kwestie.

Aanleiding voor het overleg is een besluit van het Comité van Ministers in Brussel over de bed-, bad-, en broodregeling. Verschillende partijen interpreteren het besluit anders.

NASA ontwerpt auto die dwars kan rijden

NASA heeft een nieuwe auto ontworpen. De Modular Robotic Vehicle, oftewel de Moon Buggy is een elektrisch wagentje dat zichzelf bestuurt en overdwars kan rijden. Hoe dat eruit ziet:

Vierde seizoen van Orange is the New Black

Goed nieuws voor de fans van Orange is the New Black: de serie krijgt een vierde seizoen. En dat terwijl vorige week pas de trailer van seizoen drie naar buiten kwam.

Op 12 juni gaat het derde seizoen in première. Seizoen vier is te zien in 2016.

Voormalig American Football-ster Hernandez schuldig aan moord

Aaron Hernandez, een voormalig American Footballer, is schuldig bevonden aan moord. Hij krijgt een levenslange gevangenisstraf zonder kans op vervroegde vrijlating.

De Amerikaan wordt beschuldigd van de moord op Odin Loyd. Hij kwam door verschillende schotwonden om het leven. Loyd's vriendin was de zus van de verloofde van Hernandez.

Niet veel later werd hij opgepakt en ontslagen door zijn club New England Patriots.

Poes beroemd onder tramreizigers Rotterdam

Een poes die al jaren rondhangt in een tramhalte van Rotterdam-Kralingen, begint beroemd te worden. Een tramconducteur ziet het Ake al tien jaar op hetzelfde stoeltje zitten. Af en toe loopt ze de tram in en rijdt ze een stukje mee. Mensen zetten haar dan ook weer op de tram terug zodat ze niet verdwaalt.

Studenten en andere reizigers zijn volgens de tramconducteur erg begaan met het beestje. Inmiddels heeft de poes zelfs een Facebookpagina. De baasjes van Ake vinden alle aandacht leuk, maar waarschuwen de Rotterdammers hem niet zomaar te voeden omdat ze chronisch ziek is en niet alles mag hebben.

Taiwanese vrouw huurt strippers voor haar man's begrafenis

Een Taiwanese vrouw heeft haar man verrast met twee strippers. Klein detail: het was op zijn begrafenis. Volgens de vrouw hield haar man heel veel van mooie vrouwen en ze wilde hem een laatste cadeau geven.

De strippers deden gewoon waar ze voor betaald werden, levend of niet: ze dansten drie nummers lang rondom de doodskist van de man.

Russische Siri lijkt homofoob

De Russische versie van Siri leek even homofoob te zijn. Op de vraag of een homohuwelijk normaal is, gaf de spraakbestuurde assistent het antwoord: "Je bent brutaal" en "Ik doe net alsof ik dat niet gehoord heb". Apple heeft gezegd dat er een bug in het programma zat, die inmiddels verwerkt is.

Officieël zomer in Zeeland

In Zeeland is vandaag 25 graden gemeten, en daarmee is het daar de officiële eerste regionale zomerse dag:

Maar om het een échte zomerse dag te noemen, moet het ook in De Bilt 25 graden worden. Dat is vandaag niet gelukt: het kwik bleef daar steken op 22,5 graden.

IS grotendeels weg uit Yarmouk

De meeste strijders van IS hebben zich teruggetrokken uit Yarmouk, een kamp voor Palestijnse vluchtelingen vlakbij de Syrische hoofdstad Damascus. Of ze vrijwillig zijn vertrokken, is onduidelijk.

De VN heeft gewaarschuwd voor een menselijke ramp. VN-baas Ban Ki-moon vergeleek de toestand rond het kamp met "de onderste kringen van de hel".

Een Palestijnse strijder op 9 april in de wijk Yarmouk

'Bollenstreek in bloei'

De bollenvelden rond de Keukenhof staan in bloei, en dat is goed te zien vanuit de lucht:

  • ANP
  • ANP
    De bollenvelden rond de Keukenhof staan volop in bloei
  • ANP
  • ANP

Kraanmachinist mag gevonden 50.000 euro niet houden

De kraanmachinist die anderhalf jaar geleden 50.000 euro vond tijdens het graven in Groningen, mag het geld van het OM niet houden. Dat bleek tijdens de rechtszaak die de machinist had aangespannen om een deel van het geld op te eisen als vindersloon.

De man vond het geld in een weckfles op een bedrijventerrein. Volgens het OM is het afkomstig van een misdrijf en een deel van het geld aan de vinder geven zou dan witwassen zijn.

MH17-team zoekt naar DNA laatste twee slachtoffers

Een MH17-team is weer in Oekraïne om naar overblijfselen van de rampvlucht te speuren. Er is hoop dat van de twee slachtoffers die nog niet geïdentificeerd zijn, DNA wordt gevonden.

Het team bestaat uit dertig mensen, het zoeken duurt waarschijnlijk een paar weken. Er wordt onder meer gezocht in de grond waar de meeste wrakstukken van de MH17 zijn neergekomen.

De ramp kostte vorig jaar alle 298 inzittenden het leven.

'Vooral voor de nabestaanden'

400 vluchtelingen verdronken: 'Dat ruimt lekker op'

Gister verscheen een Facebookbericht met de kop Breaking news: zeker 400 vluchtelingen verdronken!, op de pagina 'Nederland mijn Vaderland'. Aanhangers van de Facebookpagina zagen dit als 'goed nieuws'. Ze plaatsten reacties als: "Party Time", "Scheelt een hoop geld" en "Dat ruimt mooi op".

Al snel ontstond er veel ophef over de commentaren. De Facebookpagina heeft de reacties inmiddels verwijderd. "Wij zijn tegen meer asielzoekers naar Europa. Maar vluchtelingen de dood toewensen? Nee dat gaat echt te ver!", schrijft de beheerder.

Anti-verouderingsbier in Japan

In Japan is een nieuwe biersoort in de maak: het collageenbiertje. Dit alcoholische drankje moet ervoor zorgen dat je er jonger en mooier uit gaat zien.

Collageen is een stofje dat je huid soepel houdt. Als mensen ouder worden produceren ze er minder van en krijgen ze rimpels. Naast de vele gezichtscrèmes met collageen, denken de makers dat het ook een goed idee is om de substantie te drinken.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Hoofdredacteur VIVA reageert op 'VIVAgate'

"Al die mensen verdienen een excuus", schrijft hoofdredacteur Vivienne Bendermacher op de website van VIVA. Dat naar aanleiding van de VIVA-post die gister werd gepubliceerd: '10 redenen om een donkere man te daten'.

Al snel ontplofte internet, veel mensen noemden het stuk racistisch. In de VIVA-post stonden dingen als: 'Elke keer als jullie samen naakt in bed liggen, besef je hoe mooi jullie huidskleuren bij elkaar afsteken'.

VIVA haalde de post direct weer offline, en biedt nu excuses aan omdat "veel mensen ontzettend zijn gekwetst".

Persconferentie Europese Centrale Bank verstoord

De actievoerder die ECB-president Draghi belaagde wordt afgevoerd

De actievoerster verstoorde een toespraak van ECB-president Mario Draghi. Ze klom op tafel en riep dat de ECB een dictatuur is die beëindigd moet worden. De vrouw is inmiddels afgevoerd.

ECB-president Draghi wordt belaagd

'Achter de deuren van Abbey Road Studios '

Altijd al een kijkje willen nemen in de beroemde Abbey Road Studios in Londen? Dat kan vanaf nu, via de interactieve tour van Google.

De studio's zijn gebruikt door artiesten als The Beatles (die ook hun album Abbey Road hebben vernoemd naar de straat waar de studio ligt) en The Spice Girls. Ook is Abby Road het decor voor films zoals Harry Potter en Iron Man.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Game Of Thrones-acteur niet blij met Nederlandse Comic Con

Amerikaanse acteur Joseph Gatt als is boos op de organisatie van de Nederlandse Comic Con, die twee weken geleden werd gehouden in Utrecht. Gatt was daar te gast maar in een Facebookbericht zegt hij nog steeds niet betaald te zijn. Volgens hem negeren de organisatoren al zijn pogingen tot communicatie.

In Game of Thrones speelt hij de leider van de 'Wildlings'

'Duur biertje'

Het kwam een man uit Raalte duur te staan, toen hij zonder te betalen met een tray bier uit de supermarkt liep:

Zwangerschapsrap gaat viral

Een Amerikaans stel uit Oregon kondigde rappend hun zwangerschap aan, op het nummer van de Amerikaanse televisieserie The Fresh Prince of Bel-Air. Een filmpje daarvan plaatsten ze op YouTube, waar het inmiddels al meer dan drie miljoen keer bekeken is.

’Sloop 43 huizen in Loppersum’

Tientallen huizen in het Groningse dorp Loppersum kunnen maar beter worden gesloopt, omdat ze anders kunnen instorten als er een zware aardbeving is. Dat adviseert het Centrum voor Veilig Wonen, waar ze schade door aardbevingen afhandelen.

Het gaat om 43 huizen in totaal, die in het gebied staan waar gas wordt gewonnen. Het is te duur en te ingewikkeld om ze te versterken. Daarnaast zouden de bewoners dan maanden hun huis uit moeten. Daarom adviseert CVW de panden te slopen, en de bewoners hun huis opnieuw te laten bouwen.

EU beschuldigt Google van machtsmisbruik

Krijgt Google een miljardenboete van de Europese Unie? Als het aan Commissaris Margrethe Vestager wel, zij heeft een officiële klacht ingediend bij het bedrijf.

Al jaren onderzoekt Europa of Google niet te veel macht heeft. Als je in de zoekmachine bijvoorbeeld naar een product zoekt, krijg je een blokje van Google Shopping te zien. De Europese Commissie vindt dat oneerlijk voor andere sites die prijsvergelijkingen bieden.

Google krijgt tien weken de tijd om met een officiële reactie te komen. De boete die het bedrijf kan krijgen, kan in de miljarden lopen.

'Brother Orange in de VS'

'Brother Orange', bekend van het verhaal van Matt die z'n iPhone verloor en wereldberoemd werd in China, is in Amerika. Matt zocht 'm al eerder op in China, waar de Amerikaanse Buzzfeed-redacteur werd onthaald als een held.

Nu is 'Brother Orange' dus op bezoek bij Matt in New York. Hun eerste wapenfeit was een bezoek aan een burgertent:

Koningin Máxima op Twitter

Koningin Máxima op Twitter? Ja, namens de Verenigde Naties. Via het Twitteraccount worden haar activiteiten als VN-secretaris onder de aandacht gebracht.

Het account heet @UNSGSA. Die afkorting staat voor de functie van koningin Máxima: United Nations Secretary General’s Special Advocate for Inclusive Finance for Development. Helaas zit Máxima niet zelf achter de tweets; het VN-kantoor beheert het account.

Recordaantal bedrijven in Nederland

In Nederland zijn nu bijna anderhalf miljoen bedrijven. En dat is een record. Vorig jaar kwamen er 64.000 duizend bedrijven bij, blijkt uit cijfers van het CBS.

De stijging wordt vooral veroorzaakt door zzp'ers die een eigen bedrijf zijn begonnen. Ook zijn er weer veel meer webwinkels bijgekomen.

Vechtende Duitsers waren hooligans van Schalke

Fans van Schalke 04

De Duitsers die afgelopen weekend werden opgepakt vanwege een massale vechtpartij in Renesse, zijn hooligans van voetbalclub Schalke 04. Volgens Duitse media was de groep in Renesse voor een feest.

75 Duitsers werden opgepakt, elf zitten nog vast. Zij komen vandaag voor de rechter, die bepaalt of ze langer in de cel blijven.

Openbaar vervoer in Amsterdam wordt helemaal elektrisch

Het openbaar vervoer in Amsterdam is over tien jaar helemaal elektrisch. Er komen nieuwe stadsbussen die volledig op groene stroom zullen rijden, zoals nu al gebeurt bij metro's en trams. Later wordt er mogelijk overgeschakeld op een waterstofaandrijving. Ook de veerpontjes in de

Meld Misdaad Anoniem nu ook online

Anoniem klikken over een wietplantage of de naam van een verdachte doorgeven kan vanaf vandaag ook online. Meld Misdaad Anoniem is niet langer alleen een telefoonnummer. Het kan nu ook op een beveiligde website.

'Geen alcohol meer in Indonesië'

Het populaire Indonesische Bintang Bier

Twee jaar cel voor het drinken van een biertje. Daar gaat het parlement in vakantieland Indonesië over praten. Twee Islamitische partijen willen een wet invoeren waarmee het land helemaal droog zou worden gelegd.

Het zou niet gaan om de islamitische regels, maar om de volksgezondheid. Vanaf morgen verdwijnen de biertjes ook al uit de schappen van kleine winkels in Indonesië. Alleen supermarkten en grote hotels mogen dan nog bier verkopen.

Als het wetsvoorstel doorgaat, kan iemand die alcohol gebruikt in de gevangenis belanden. Het zal dan net zo behandeld worden als iemand die drugs gebruikt.

Een woordvoerder van een van de islamitische partijen

Obama wil Cuba van lijst met landen die terroristen steunen

Obama en Castro schudden elkaar de hand bij hun gesprek

President Obama wil Cuba schrappen van de lijst met landen die terroristen steunen. En da's weer een stapje dichter bij een betere relatie tussen de landen. Afgelopen ontmoetten voor 't eerst sinds ruim een halve eeuw de leiders van beide landen elkaar weer.

Bijna, maar nog net niet helemaal

Ruimtevaartbedrijf SpaceX heeft met succes capsule met voedsel, materiaal voor wetenschappelijke experimenten en een espressomachine naar ruimtestation ISS gebracht. De De Falcon 9-raket van SpaceX had moeten landen op een drijvend platform in de oceaan, maar dat mislukte net. Toch kwam het bedrijf van Elon Musk niet eerder zo dicht bij een geslaagde landing. SpaceX wil een raket ontwikkelen die ze na de landing weer kunnen hergebruiken.

Kamervoorzitter Van Miltenburg verder in het nauw

Volgens het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, het presidium, heeft Kamervoorzitter Van Miltenburg de beschuldigingen aan Kamerlid Voortman niet met hen besproken. Dat zei Van Miltenburg eerst wel. Het presidium heeft het gevoel dat de voorzitter zich achter hen verschuilt. Hieronder praat Dominique van der Heyde je in 2 minuten bij.

Dominique van der Heyde over de positie Van Miltenburg

Psychiatrische instelling experimenteerde met wilsonbekwame patiënten

In een psychiatrische instelling in Heiloo hebben patiënten tegen de regels in experimentele medicijnen gekregen, meldt het tv-programma Zembla vanavond. Het gaat om 22 bewoners die volgens hun verzorgers wilsonbekwaam zijn; ze zijn dus niet in staat zelfstandig keuzes te maken. Een medewerkster van de instelling die het verhaal naar buiten bracht, is ontslagen.

Iets drukker in de winkelstraten​

En het gaat beter in de winkelstraten. Het CBS kwam net met de laatste cijfers, en de winkelverkopen zijn deze maand wéér gestegen. Ook in de kwakkelende kledingwinkels, daar was voor het eerst in een half jaar weer sprake van groei. Verder kochten we meer eten en drinken. Met de verkoop van apparaten ging het vorige maand minder goed.