Martelingen, seksueel misbruik en gedwongen sterilisaties. Er komt steeds meer bewijs naar buiten over wat China doet met Oeigoeren in wat zij heropvoedingskampen noemen. En met die groeiende wetenschap nemen ook de spanningen tussen China en andere landen toe.
Twee jaar geleden maakte NOS op 3 deze explainer over Oeigoeren in China. Sindsdien is er veel gebeurd en kregen we er opnieuw ook veel vragen over binnen. Daarom leggen we je in deze video uit wat er inmiddels bekend is en welke gevolgen dat heeft:
De Oeigoerse bevolking vormt een islamitische minderheid die in de noordwestelijke provincie Xinjiang woont. China ziet de Oeigoeren als een terroristische bedreiging en sluit hen daarom op in kampen, waar ze volgens China worden heropgevoed. Maar internationaal zwelt de kritiek aan. Mensenrechtenorganisaties noemen de situatie inmiddels zelfs volkerenmoord.
Een aantal westerse landen heeft nu ook gezamenlijk sancties afgekondigd om als één blok China te dwingen iets te doen aan wat zij grove mensenrechtenschendingen noemen. Maar China ziet deze sancties vooral als bemoeienis met "interne aangelegenheden" en kondigt ook eigen sancties af tegen landen die zich kritisch uitlaten.
De woorden worden dus harder en de spanningen tussen landen lopen op. Maar verandert dat ook iets voor de Oeigoeren? Voorlopig niet, zegt onze China-correspondent Sjoerd den Daas: de kampen blijven en het vastzetten van de Oeigoeren gaat door.