Het leven van internationale studenten in Nederland staat even on hold door corona

Buitenlandse afgestudeerden willen verlenging verblijfsvergunning

Een grote groep buitenlandse afgestudeerden wil dat hun verblijfsvergunning wordt verlengd. Zij vallen onder een speciale regeling voor hoogopgeleiden: de IND geeft ze na afstuderen één jaar de tijd om een baan te vinden. Lukt dat, dan mogen ze langer in Nederland blijven. Maar door de coronacrisis is er volgens honderden van hen nu niet genoeg tijd om aan die eis te voldoen.

Vooral voor studenten van buiten de Europese Unie staat vaak veel op het spel. Ze betalen per jaar zeker vijf keer zo veel collegegeld als Nederlandse studenten en hebben daarvoor vaak een flinke som geld geleend. Het is de investering waard, omdat ze na een studie een baan in ons land kunnen vinden. Maar nu staat die investering op losse schroeven.

'Veel stress'

Zoals Jeevan Kumar uit India: hij leende omgerekend 50.000 euro van een Indiase bank om een paar jaar aan de TU Delft te studeren. Sinds een paar maanden is hij op zoek naar een baan. Maar alle sollicitatiegesprekken die hij had staan, zijn uitgesteld.

"Ik kan hier nu geen werk vinden. Maar teruggaan naar India is ook geen optie, omdat ik met het salaris daar nooit mijn schuld kan afbetalen", vertelt Jeevan. "Intussen ben ik afhankelijk van het geld dat mijn ouders geven. Dat is extra lastig, omdat de wisselkoers erg slecht is. Dat geeft veel stress."

Mijn familie heeft hard gewerkt om mijn opleiding hier te kunnen betalen. Al het geld is nu op.

Marziyeh Farsi uit Iran

Ook Marziyeh Farsi uit Iran ziet haar toekomst naar eigen zeggen in duigen vallen. Ze studeerde november vorig jaar af aan Hogeschool Wittenborg in Apeldoorn en zit net in een nieuw appartement. "Ik was helemaal klaar om mijn nieuwe leven te starten en toen begon de coronacrisis", vertelt ze. "Bijna alle vacatures zijn nu verdwenen."

Voor haar is het lastig om terug te gaan naar Iran, omdat daar verwacht wordt dat ze hier aan de slag gaat. "Mijn familie heeft hard gewerkt om mijn opleiding hier te kunnen betalen. Al het geld is nu op. Mijn eerlijke kans om een baan te vinden is weg. Daarom hoop ik op een verlenging van mijn verblijfsvergunning."

Het ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat het niet van plan is om het 'zoekjaar' te verlengen.

Huidige studenten

Ook voor huidige studenten van buiten de Europese Unie is het lastig. Duizenden mensen hebben de petitie ondertekend om korting te geven op het collegegeld. "Bij ons kwamen schrijnende gevallen binnen van studenten die in grote financiële problemen zitten en het collegegeld niet meer kunnen betalen", zegt Kees Gillesse van het Interstedelijk Studenten Overleg. "Daardoor dreigen ze hun verblijfsvergunning te verliezen. Daarover zijn we nog in gesprek met universiteiten, hogescholen en het ministerie van Onderwijs."

Deel artikel: