Aangepast

Komen er 'snelrechters' tegen online pesten?

Stel: er staat opeens een naaktfoto van je online, of mensen gebruiken je foto om vervelende memes te maken. Dan is het nog een behoorlijke klus om die offline te halen. Je kunt het rapporteren bij een platform, maar vaak krijg je dan niet direct een reactie. Ook kun je een melding maken bij de Autoriteit Persoonsgegevens of naar de rechter stappen. Maar beide opties kosten veel tijd en intussen is je foto al door veel mensen gezien.

De Tweede Kamer heeft vandaag gepraat over hoe slachtoffers van online pesten, wraakporno en andere vormen van internetterreur beter geholpen kunnen worden. Dit doen ze naar aanleiding van een burgerinitiatief, dat Peter R. de Vries vier jaar geleden indiende. Daarin gaf de presentator van Internetpesters Aangepakt aan dat veel slachtoffers zich radeloos bij hem melden, omdat de politie weinig met de aangiftes doet.

Initiatiefnemer Peter R. de Vries vertelt in de Tweede Kamer legt de Kamerleden uit wat er moet gebeuren om internetpesters aan te pakken.

Peter R. de Vries pleit in de Tweede Kamer voor snelle actie tegen internetpesten

Minister Dekker van Rechtsbescherming roept de providers op om niet te aarzelen met het verstrekken van gegevens over daders van internetpesters. Dat kan wettelijk al. "Als je ziet dat iets niet in de haak is, kunnen de gegevens gewoon gegeven worden. Daar hoeft geen rechter aan te pas te komen."

De minister legt in deze video uit wat hij van providers verwacht.

Dekker doet oproep aan providers: geef gegevens internetpesters

Superspoedprocedure

Minister Dekker voor Rechtsbescherming bekijkt op dit moment of hij een soort 'superspoedprocedure' in kan stellen, vergelijkbaar met een kort geding. Het idee is dat slachtoffers bij een rechter, of andere instantie, kunnen aankloppen die meteen beslist of een bericht offline moet of niet. Doet het platform dat niet snel genoeg, dan volgt er een dwangsom. Later wordt dan pas bekeken of die verwijdering terecht was.

Voor veel slachtoffers is dit niet genoeg. Zij willen ook nog weten wie er achter de vervelende berichten zat. Dat is lastig, omdat platforms dat vanwege privacy vaak niet willen zeggen. Minister Dekker bekijkt nog of hier vrijwillige afspraken over moeten worden gemaakt, of dat dit wettelijk moet worden afgedwongen. Slachtoffers zouden met informatie over de dader opnieuw naar de rechter kunnen stappen, om een schadevergoeding te eisen.

  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS

Dumpert

Nikki Lee Janssen is zo'n slachtoffer, van haar verscheen ongewild een pikant filmpje op Dumpert. De website reageerde niet op verwijderverzoeken van haar en de politie. Dumpert haalde het filmpje pas offline toen haar advocaat dreigde met een kort geding. Het filmpje was toen al bijna een miljoen keer bekeken en Nikki was heel wat tijd en geld verder.

Ze is dan ook blij dat de positie van slachtoffers nu mogelijk gaat verbeteren: "Ik heb minister Dekker ook een paar keer gesproken om hem persoonlijk te laten zien hoe heftig het is als slachtoffer. Ik denk dat het voor slachtoffers met deze stap wel beter gaat worden in de toekomst. Je hebt zelf nooit gekozen om in zo'n situatie terecht te komen."

Nikki vertelt haar verhaal in het programma Opgelicht:

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Omdat het alweer een tijd geleden is dat De Vries bij de politiek aan de bel trok, wil de Tweede Kamer graag dat er snel een oplossing komt.

Maar of de 'snelrechters' er ook echt gaan komen, is nog onduidelijk. Het WODC, dat onderzoek doet voor het ministerie van Justitie en Veiligheid, onderzoekt hoe de procedure eruit zou komen te zien en wie die moet uitvoeren. De uitkomsten worden deze zomer verwacht.

Deel artikel: