'Overheid moet de regie pakken op groeiende toeristenstroom'

Het Rijk moet meer doen aan de problemen die worden veroorzaakt door toerisme. Dat zegt een meerderheid van de partijen in de Tweede Kamer tegen NOS op 3.

Vorig jaar verbleven er 19 miljoen buitenlandse toeristen in Nederland. Dat is veel meer dan tien jaar geleden en die groei neemt alleen maar toe. In 2030 zijn het er naar verwachting minimaal 28 miljoen en als de groei van nu doorzet zelfs 42 miljoen.

Overlast

Dat levert natuurlijk flink veel geld en werkgelegenheid op, maar er zitten ook nadelen aan. Afgelopen maand kwam de Raad voor de Leefomgeving met een alarmerend rapport waarin werd gewaarschuwd voor de uitwassen van toerisme.

Zo veroorzaken toeristen steeds vaker overlast. Denk aan dronken bezoekers op de Wallen in Amsterdam, toeristen die ongevraagd woningen in Giethoorn binnenlopen of schade toebrengen aan de biodiversiteit in De Biesbosch.

Om de groeiende toeristenstroom in goede banen te leiden, moet de nationale overheid veel meer doen, zegt de Raad.

Neem Kinderdijk: al eeuwenlang wonen er families in de molens van Kinderdijk. Maar of dit door massatoerisme straks nog steeds mogelijk is? Dat zie je in deze video:

Overheid moet meer veel meer doen aan problemen door toerisme

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil nu dat het Rijk in actie komt. "Je ziet dat er in Nederland op een aantal plekken heel veel toeristen komen. Daarnaast zijn er juist andere regio's die graag veel meer toeristen zouden willen. Maar een centraal beleid ontbreekt", zegt SP-Tweede Kamerlid Frank Futselaar.

"Er is veel te weinig aandacht voor geweest", stelt Maurits von Martels (CDA). "Ik heb gevraagd hoeveel mensen zich bij het ministerie daadwerkelijk bezighouden met de vrijetijdseconomie. Dat blijkt dan om twee fte te gaan. Twee fte op zo'n grote sector. Dat is veel te weinig natuurlijk."

Ook VVD, D66 en PvdA vinden dat er op landelijk niveau te weinig aandacht is voor toerisme.

Spreiding

Bij de Rijksoverheid zijn dus maar enkele ambtenaren fulltime druk met toerisme. Verder houdt vooral het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) zich ermee bezig. Daar gaat op jaarbasis zo'n 8,5 miljoen euro aan subsidie naartoe.

Lange tijd was deze organisatie vooral bezig met het binnenhalen van zoveel mogelijk toeristen. Maar dat is de afgelopen tijd veranderd. Nu ligt de focus op spreiding van toeristen door heel Nederland. Dus: zorgen dat toeristen niet alleen maar hotspots als Amsterdam, de Zaanse Schans of Giethoorn bezoeken, maar ze wijzen op andere mooie gebieden in Nederland.

Maar omdat het NBTC naast de subsidie van de overheid voor de helft wordt gefinancierd door partijen in de markt, is het de vraag of er geen belangen botsen bij dit nieuwe spreidingsbeleid. Afgelopen voorjaar verscheen er ook een kritische evaluatie over het NBTC.

De politiek gaat daarom de regels aanpassen, zegt staatssecretaris Keijzer (Economische Zaken) tegen de NOS. Daardoor wordt het NBTC in de toekomst financieel minder afhankelijk van de wensen van externe partijen.

Deel artikel: