Joep (17) kreeg z'n gokwinst van 11.000 euro nooit uitbetaald

Je bent jong en je wilt snel online geld verdienen. Met die gedachte waagde Joep (17) twee jaar geleden zijn eerste gokje op een goksite. En hij is niet de enige. NOS Stories sprak met tientallen minderjarige jongeren die ook makkelijk online konden gokken. Maar als ze hun winst wilden cashen of hun geld terug wilden krijgen, dan kon dat vaak niet.

Hoe kan het dat online gokken zo makkelijk is als minderjarige? En waarom krijg je je geld niet altijd terug? In deze video legt NOS Stories het je uit.

Uit onderzoek van de NOS is gebleken dat het bij tien populaire gokwebsites kinderlijk eenvoudig is om te gokken als je onder de 18 bent. De Kansspelautoriteit kwam in 2016 ook al tot de conclusie dat goksites geen effectieve leeftijdscontroles doen, maar legde daarvoor nog nooit boetes op.

Jay (17) en Wouter (20) deden zich een paar jaar geleden voor alsof ze al 18 waren, zodat ze konden gokken op voetbalwedstrijden en casinospelen. Jay won zo'n 900 euro en Wouter 1300 euro, maar het geld kregen ze niet terug, omdat ze minderjarig waren. En dat is raar, vindt Jay. "Bij Toto kon je wel geld op je account zetten, zonder je leeftijd te bevestigen, maar als je dan het geld wilde terugstorten, moest je opeens bewijzen dat je oud genoeg was."

Op dat moment denk je: doe niet zo moeilijk, stuur dat geld gewoon door.

Pieter

Bij Unibet moest Jay binnen 30 dagen een foto van zijn ID-kaart uploaden, anders kon hij niets meer inzetten. "Ik heb aan mijn ouders gevraagd of zij het account konden verifiëren, maar dat wilden ze niet. Toen heb ik het maar opgegeven en het geld allemaal vergokt."

Geblokkeerd

Ook Joep (17) kon fluiten naar zijn geld. "Ik begon twee jaar geleden met Toto en had op naam van een vriend die 19 was een account gemaakt. Maar toen ik zo'n 11.000 euro had opgespaard en dat wilde cashen, moest ik een kopie van mijn ID uploaden", vertelt hij. Op dat moment was hij niet met die vriend en kon hij ook niet zijn ID uploaden. Toto heeft toen zijn account geblokkeerd en zo was Joep niet alleen zijn eigen inzet van 200 euro kwijt, maar ook zijn winst.

Pieter gokte vanaf zijn veertiende online

Dat gebeurde ook bij Pieter (19). Toen hij het geld eraf wilde halen, werd zijn account op Unibet op slot gezet en kon hij niet meer bij zijn geld. "Op dat moment denk je: doe niet zo moeilijk, stuur dat geld gewoon door. Maar aan de andere kant denk je: ik had misschien toch beter niet geld erop kunnen zetten, omdat de mogelijkheid er is dat het wordt tegengehouden. En bovendien had ik het dan nu lekker over." Om dit te voorkomen, zouden goksites volgens Pieter je leeftijd veel eerder moeten checken.

Gokverslaving

Verslavingszorginstelling Jellinek vindt het "onbegrijpelijk" dat leeftijd niet vooraf wordt gecontroleerd op goksites. Jongeren zijn volgens Jellinek namelijk extra gevoelig voor verslavingen.

Zo verloor Nykle (17) zichzelf op zijn veertiende in de wereld van online gokken. "Als ik geld op mijn account zette, begon mijn hart te kloppen, ging ik trillen en zweten. Elke keer dat ik won, werd dat erger. Totdat ik verloor en dan was in één keer dat hele gevoel weg."

Nykle vergokte meer dan hij zou willen.

Nykle zette elke keer een tientje in als hij gokte. "Tien euro klinkt natuurlijk heel weinig, maar als je dat elke avond doet, gaat het wel optellen. De ene keer was ik de 10 euro gewoon in één keer kwijt, maar het gebeurde ook weleens dat ik dan van 10 euro, 200 of 500 euro maakte, maar dan was ik het ook weer kwijt."

Deel artikel: