Het seizoen zit erop: dit is de invloed van de VAR op de eredivisie

time icon

Even leek het erop dat niet Ajax, maar PSV aan het langste eind zou trekken als afgelopen eredivisie-seizoen geen VAR had gehad. Maar door het verlies van PSV tegen AZ blijft de stand bovenin onveranderd. Ajax zou op doelsaldo alsnog kampioen zijn geworden.

Toch had de videoscheidsrechter wel degelijk invloed op de ranglijst. Doordat de VAR doelpunten goed- of afkeurde en strafschoppen gaf of introk, verschenen er 41 andere uitslagen op het scorebord. In tien gevallen maakten die het verschil tussen winst, gelijkspel of verlies.

Vooral in de staart van de eredivisie levert dat een interessante 'alternatieve VAR-loze stand' op, zoals NOS op 3 in de video hieronder laat zien. We maken de balans op na het eerste eredivisie-seizoen met de videoscheidsrechter.

De alternatieve VAR-loze stand in de video hierboven is fictief. We baseren de ranglijst op het aantal dankzij de VAR afgekeurde of juist goedgekeurde doelpunten en het aantal dankzij de VAR toegekende strafschoppen. Daardoor zijn uitslagen beïnvloed. In een aantal gevallen speelde de VAR daarmee een rol in het verschil tussen winst, gelijkspel of verlies.

De gevolgen voor de puntenverdeling en het doelsaldo hebben we verrekend in de ranglijst. Dankzij de VAR ingetrokken penalty's laten we buiten beschouwing, omdat we nooit kunnen weten of de in eerste instantie toegekende strafschop een doelpunt zou hebben opgeleverd.

Ook zijn er andere ontwikkelingen in een wedstrijd van invloed op de uiteindelijke uitslag, maar ook die zijn niet meetbaar, dus ook die laten we buiten beschouwing. Statistiekbureau Opta Sports hielp ons met de juiste data.