Bianca liep te lang rond met pijnklachten, waarvan ze dacht dat die werden veroorzaakt door haar menstruatie

Bianca liep 11 jaar rond met extreme menstruatiepijn, nu is ze onvruchtbaar

  • Jeanine Duijst en Nick Felix

    redacteuren NOS op 3

  • Jeanine Duijst en Nick Felix

    redacteuren NOS op 3

Stukgaan van de pijn tijdens je ongesteldheid. Voor veel vrouwen blijkt dat vaste prik. Jarenlang, elke maand. Maar hierover praten is een tweede ding. Uit het grootste onderzoek ooit naar menstruatieklachten, gedaan door het Radboudumc, blijkt dat maar een deel van de ondervraagde vrouwen open is over pijn tijdens ongesteldheid.

Dat moet veranderen, zeggen gynaecologen. Er niet over praten kan ervoor zorgen dat vrouwen te lang door blijven lopen met hun pijn. Terwijl die veroorzaakt kan worden door onderliggende problemen die zelfs tot onvruchtbaarheid kunnen leiden.

Een zo'n aandoening is endometriose. Daarbij verkleeft slijmvlies dat normaal binnen de baarmoeder zit daarbuiten, in de buikholte. Dat doet pijn, vaak nog eens extra tijdens de menstruatie.

Verstikte eileiders

"In een normale situatie heb je ongemakken tijdens de ongesteldheid, maar het hoort niet zo hevig te zijn dat je je dagelijkse taken niet meer kunt doen", zegt gynaecoloog Moniek van der Zanden. "Alle vrouwen moeten weten: het is niet normaal als je je ziek moet melden vanwege je ongesteldheid."

Bianca (35) liep lang rond met ernstige pijnklachten rond haar menstruatie. Jarenlang werd tegen haar gezegd dat die pijn erbij hoorde, waardoor de endometriose onherstelbare schade aanrichtte: ze werd onvruchtbaar, doordat haar eileiders verstikten.

In de video hieronder doet Bianca haar verhaal en legt NOS op 3 uit waarom het zo belangrijk is dat we over menstruatiepijn praten:

Bianca: "Het begon met pijn in m'n buik. Daar ben ik weleens mee naar de huisarts geweest, maar die konden niets vinden. Ze dachten aan een prikkelbare darm."

Ze ging van huisarts naar huisarts en kreeg pas na 11 jaar de diagnose endometriose. "Ik viel er toen echt bij neer. Al die jaren doorzetten. Ze zeiden dat ik een lage pijngrens had en stuurden me weer naar huis, maar mijn darmen waren dus al behoorlijk vergroeid met endometriose en mijn eileiders verstikt. Dat betekende tijdens de operatie dat ik moest kiezen tussen kwaliteit van leven of het krijgen van kinderen. Ik koos voor het eerste."

Huisartsen hebben de neiging om de pijn te normaliseren.

Gynaecoloog Moniek van der Zanden

Daar zit dus nog een probleem. Huisartsen herkennen endometrioseklachten vaak niet, zegt gynaecoloog Van der Zanden. Die denken dat pijn die eigenlijk veroorzaakt wordt door verklevingen in de buik, te wijten zijn aan de menstruatie of bijvoorbeeld een prikkelbare darm.

Van der Zanden: "Huisartsen weten vaak ook niet wat normaal is en hebben de neiging om de pijn te normaliseren. De kennis is er wel, maar het is lastig om het ziektebeeld te herkennen. Als dat verandert, kan eerder de goede diagnose worden gesteld."

Het Huisartsengenootschap deelt deze mening en gaat kijken hoe de huisartszorg rond menstruatiepijn en endometriose verbeterd kan worden. Concreet betekent dit dat ze kijken naar de richtlijnen die er zijn over dit onderwerp en dat artsen wellicht bijscholing krijgen.

Deel artikel: