De 23-jarige Maya

Maja (23) wilde de lippen van Angelina Jolie, maar dat ging compleet fout

  • Romy Beijersbergen, Nisrine Sahla, Danny Simons

    Redacteuren NOS Stories

  • Romy Beijersbergen, Nisrine Sahla, Danny Simons

    Redacteuren NOS Stories

"Mijn lippen stonden uiteindelijk extreem naar voren en het werd zó lelijk, dat ik daarna naar een kliniek met echte artsen ben gegaan. Daar hoorde ik: 'meissie, alles moet eruit.'"

Dit is het verhaal van Maja van 23. Iemand die daar niet de juiste papieren voor had spoot haar lippen op. Dat is verboden in Nederland, maar toch kan het op tientallen plekken, zelfs als je minderjarig bent, blijkt uit onderzoek van NOS Stories.

Hoe ziet een mislukte filler-behandeling eruit? En hoe gaat het eraan toe bij die bedrijven die zich niet aan de regels houden? NOS Stories ging undercover in deze video:

Maja wilde lippen als Angelina Jolie: "Ik dacht: als ik die zelf niet van nature heb, koop ik ze." En zo zijn er meer: in totaal lieten vorig jaar 150.000 mensen in Nederland fillers zetten voor cosmetische doeleinden

Dermatoloog Peter Velthuis kijkt er niet meer van op. Hij is verbonden aan het Erasmus Medisch Centrum en heeft een speciaal spreekuur voor herstelwerkzaamheden bij gevallen zoals Maja. "Dat spreekuur zijn we in 2011 gestart. Het was een halve dag per twee weken en nu doen we het drie dagen in de week."

Nep-behandelaars pompen die lippen vol met vulmiddel en dat geeft knobbels en ontstekingen

dr. Peter Velthuis

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 95 procent van de complicaties komt door een verkeerde techniek van de behandelaar. Bijvoorbeeld dat fillers op de verkeerde plek worden gespoten of dat er te veel wordt geïnjecteerd.

"Als je bijna geen lipvolume hebt en je wilt graag volle lippen hebben, krijg je dat niet zomaar gedaan", zegt Velthuis. "Dus die nep-behandelaars pompen die lippen vol met vulmiddel en dat geeft knobbels en ontstekingen."

Voor Maja heel herkenbaar. Zij kreeg bij een niet-bekwame schoonheidsspecialiste op zolder zó veel ingespoten, dat ze op haar lippen plekjes kreeg en dat die bijna scheurden. "Ik kon de filler er bijna uitknijpen."

Maja had een mislukte lipfiller-behandeling

Velthuis: "Het is natuurlijk één ding als je een beetje weet hoe je kleine prikjes moet zetten op andere gebieden. Maar hier implementeer je een stof die een halfjaar of jaar blijft zitten. Dat moet echt goed gebeuren."

Maja bestelt voorlopig geen vollere lippen meer. Als jij het wel van plan bent, heeft ze nog een tip. "Ga alleen naar klinieken waarvan je weet wie de artsen zijn, die je daarna kan natrekken. En denk niet automatisch dat zaken waar influencers komen, heel goed zijn. Misschien worden alleen zij goed behandeld voor de promotie en worden andere klanten juist zwaar mishandeld. Het gaat wel om je gezicht."

Deel artikel: