Schimmels, infecties en ander prutswerk: nagelbranche wil amateurs weren

  • Ardi Vleugels en Jonna ter Veer

    ardi.vleugels@nos.nl

  • Ardi Vleugels en Jonna ter Veer

    ardi.vleugels@nos.nl

Er moeten erkende diploma's en wettelijke regels komen voor het vak van nagelstylisten. Dat vindt de brancheorganisatie van nagelsalons het Nagelgilde. Ze willen dat zo voor klanten duidelijker wordt welke salon deugt, en welke niet.

NOS op 3 maakte afgelopen weekend dit verhaal over uitbuiting in nagelsalons. Volgens de brancheorganisatie zitten er gezondheidsrisico's aan salons die hun werk amateuristisch doen. Uit reacties die NOS op 3 kreeg, blijkt dat veel klanten daar ervaringen mee hebben. De klachten variëren van wondjes na het vijlen, zwarte nagels door schimmels en allergische reacties.

Als je nu een salon begint, hoef je daar geen vakkennis of diploma's voor te hebben. Daardoor zijn de kwaliteitsverschillen groot: er zijn salons die professioneel bezig zijn met het vak, maar er zijn ook salons die geen eisen stellen aan de opleiding van het personeel, of die slordig omgaan met hygiëne.

Gatennagels

De brancheorganisatie is niet blij met amateurs die zich stylist noemen. "Iemand die zijn nagels voor het eerst laat doen, is na een slechte ervaring voorgoed verloren voor de nagelindustrie. Terwijl er veel professionele stylisten zijn die heel anders werken", zegt Christine Roggeveen van het Nagelgilde.

Het Nagelgilde waarschuwt dat onprofessioneel handelen in een salon schade kan aanrichten aan nagels en vingertoppen. "We zien klanten van wie de nagel zo dun is gevijld dat er bijna gaten in vallen", zegt Roggeveen."Als stylisten werken we ook met chemische producten. Dan moet je goed weten wat je doet."

Amata van Straaten, die zichzelf nagelspecialist noemt, ziet wekelijks nagels die verminkt zijn in goedkope salons, zegt ze. Klanten komen dan bij haar voor hulp. "Kunstnagels en gellak zijn op zichzelf niet schadelijk voor je nagels. De schadelijkste factor is de stylist."

De meest voorkomende klacht is dat nagels te ver zijn afgevijld. Ook zijn er klachten over nagelriemen die bij een Russian Manicure zo ver zijn afgeknipt dat de nagelwortels zijn beschadigd. Van Straaten: "Dat is de bron van je nagelplaat, die herstelt nooit meer."

Huidinfecties ziet ze ook veel. "Ik krijg klanten met groene, gele of bruine vlekken op de nagels en dat zijn bacteriële infecties." Als zoiets op meerdere nagels tegelijk voorkomt, kan het geen toeval zijn, zegt ze: dan heeft de nagelstylist onhygiënisch gewerkt.

Klanten zijn verbaasd als Van Straaten vraagt eerst de handen te wassen voor ze hun nagels doet. "Bij goedkope salons kan je vaak meteen gaan zitten. Wanneer zo'n salon werkt met gebruikte vijlen, die niet na elke klant gedesinfecteerd worden, neem je als klant een risico. Als daar een bacterie van een ander op zit en op jouw nagel komt, kan je zo een infectie oplopen. Die bacterie wordt namelijk afgedekt met gellak, zodat het gaat broeien."

Van Straaten en haar collega's balen enorm dat er geen toezicht is op budgetsalons. "Ze maken mensen ziek. De enige manier om dit de kop in te drukken, is beter toezicht vanuit de overheid."

Internationaal nagelexpert Doug Schoon is het met de nagelstylisten eens. "Vooral YouTube schaadt de nagelindustrie. Er zijn te veel mensen die denken dat ze na het kijken van video's een nagelstylist zijn. Het is een serieus vak, dat om serieuze scholing vraagt. Dat kan je niet even online leren."

Soms wordt er ook in Nederland gewerkt met nagelproducten waar de stof mma (Methyl MethAcrylaat) in zit, zoals in veel solarnagels. Die producten zijn niet illegaal en spotgoedkoop online te krijgen, maar het gebruik ervan wordt sterk afgeraden door de beroepsgroep.

Als er mma in een kunstnagel zit, heeft dat namelijk als nadeel dat de nagel niet goed aan een natuurlijke nagel plakt. En om dat op te lossen, worden eigen nagels dan heel ver afgevijld. Het gevolg is dat de nagels scheuren. Kunstnagels met mma zijn ook zo hard, dat de natuurlijke nagel kan breken. En omdat ze niet 'oplosbaar' zijn, kunnen ze moeilijk worden verwijderd. Daardoor gebeurt dat vaak met kracht. Het gevolg: schade aan de eigen nagels.

Over mma gaan online ook verhalen dat het kankerverwekkend zou zijn in nagelproducten. Maar dat is volgens Roggeveen nooit aangetoond. Ook Schoon, die al dertig jaar onderzoek doet naar nagelproducten, zegt dat hij hier nooit bewijs van heeft gezien.

Hij zag door onhygienisch werken of het intensieve gebruik van chemische ingrediënten inderdaad wel infecties en schimmels bij klanten en bij medewerkers irritaties aan luchtwegen, ogen en huid en allergieën.

Volgens Schoon moeten nagelstylisten altijd bescherming dragen, zoals handschoenen en een mondkapje. En er moet goede ventilatie in de salons zijn.

Ook stylisten die wij spraken, klagen over het werken in de chemische dampen. Ze vertellen over klachten op de lange (problemen aan luchtwegen en kuchen) als de korte termijn (duizeligheid). Maar die klachten worden nauwelijks officieel gemeld: op een enkele registratie van allergie na zijn er geen cijfers over beroepsgerelateerde ziekten bij nagelstylisten in Nederland.

Goed onderzoek naar de dagelijkse klachten van stylisten in de Nederlandse salons, is er dus ook niet. Ook is überhaupt niet bekend wat het werken in de hele specifieke werkomstandigheden van een nagelstylist, met de dagelijkse chemische dampen, op de lange termijn doet met de gezondheid.

Sommige deskundigen vermoeden op basis van eigen praktijkstudies dat er mogelijke gezondheidsrisico's kunnen zijn van die dampen, bijvoorbeeld voor ongeboren kinderen, maar ook zij zeggen dat er veel meer onderzoek nodig is om dat vast te stellen.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) deed afgelopen jaar onderzoek naar nagelproducten en bij 85 procent van de onderzochte producten klopte iets niet. Er zaten meer gevaarlijke stoffen in dan wettelijk is toegestaan en de etiketten klopten niet.

Maar ook dat leidt volgens Schoon niet direct tot serieuze risico's. "De regels voor de chemische producten zijn in Europa gewoon heel strikt, waardoor je de normen al snel overschrijdt. Belangrijker voor jouw gezondheid is echt dat de stylist verantwoord omgaat met de producten."

Waar moeten mensen heen als ze melding willen doen van opgelopen schimmels of infecties? Dat blijkt lastig, omdat het niet over medische zorg gaat. De Consumentenbond heeft een online klachtenforum, maar een toezichthouder op de dienstverlening van nagelstylisten is er eigenlijk niet.

Deel artikel: