Jahkini Bisselink (19) kwam net van de middelbare school en stond een jaar later al te speechen voor de VN-Veiligheidsraad. "Als het moment dichterbij komt, dan voel je wel die zenuwen", zegt ze nu lachend. "Maar het is goed om niet te vergeten dat het best wel bijzonder is wat je aan het doen bent."

Haar moeder komt uit de Achterhoek en haar vader uit Guyana. Ze groeide zelf op in Amsterdam-Oost. Haar leraren hadden nooit erg hoge verwachtingen van haar. "Ik had nooit kunnen bedenken dat ik bij de VN zo'n speech zou geven, voor al die wereldleiders."

Bekijk in deze video hoe het is om een jaar lang VN-jongerenvertegenwoordiger te zijn.

Van de Dappermarkt naar de Veiligheidsraad

Jahkini praat met jongeren door het hele land over maatschappelijke thema's. "We hadden het vorig jaar bijvoorbeeld over gewelddadig extremisme", vertelt ze. "Die input van jongeren nemen we mee naar de VN." Ook probeert ze de VN dichter bij jongeren te brengen met gastcolleges, vlogs en podcasts.

Sommige landen, vooral de politiek conservatievere, hebben geen jongerenvertegenwoordigers. Ook zijn er landen die bij een VN-overleg standaard tegen de plannen van jongeren stemmen. "Dat komt doordat jongeren de drivers of change zijn", zegt Jahkini. "Een aantal revoluties, zoals bijvoorbeeld de Arabische Lente, werd deels aangewakkerd door jongeren en studenten. Jongeren een stem geven, is niet altijd in het belang van machthebbers."

STER reclame