School doet aangifte vanwege meme-account op Instagram

Een middelbare school in Eindhoven heeft aangifte gedaan vanwege een zogeheten meme-account op Instagram. Op dat account staan bewerkte foto's van leraren, die daarop soms belachelijk worden gemaakt.

De school in Eindhoven is niet de enige waar zo'n account over is gemaakt. Op Instagram zijn zeker honderd van zulke meme-accounts te vinden, blijkt uit een zoektocht van NOS Stories.

Op de accounts worden vaak grappen gemaakt over typische schoolzaken als toetsen, te laat komen en huiswerk maken. Meestal grappig bedoeld, maar daartussen zitten ook tientallen accounts waarop docenten belachelijk worden gemaakt. En dat laatste ging het Frits Philips lyceum-mavo te ver.

"Wij hebben geconstateerd dat een aantal collega's last had van die memes", vertelt rector Wiel Sporken. "Als het leuk blijft, is het prima, maar het moet niet te gek worden. Daarom hebben we besloten om in te grijpen."

Over de inhoud van die plaatjes wil hij verder niks kwijt. Ook zijn op verzoek van de school alle memes verwijderd.

Voorbeelden van willekeurige memes van middelbare school-accounts

"We zijn nu met de leerlingen in gesprek. Als iemand eerlijk toegeeft dat hij betrokken is, kan er bijvoorbeeld een korte schorsing aan vastzitten. We moeten verder nog kijken wat we gaan doen met leerlingen die niet toegeven dat ze iets met het account te maken hebben", zegt de rector van het Frits Philips lyceum-mavo. De school denkt samen met de politie na over vervolgstappen.

Van een Arabische leraar werd een terrorist gemaakt.

Docent die anoniem wil blijven

Voor de meme-accounts halen leerlingen soms foto's van het internet en bedenken daar een tekst bij, maar er zijn ook gevallen waarbij stiekem een foto in de klas wordt gemaakt.

Sommige scholen vertellen aan NOS Stories dat ze niet wisten van het bestaan van accounts over hun school en dat ze er niet blij mee zijn. Andere scholen kennen het wel, maar checken naar eigen zeggen alleen of de plaatjes niet te ver gaan.

Racistische memes

Voor docenten kunnen die memes soms hard aankomen. Een docent op een havo/vwo, die anoniem wil blijven, zag op haar school in het afgelopen jaar zes verschillende meme-accounts voorbijkomen.

"Er worden foto's van docenten van sociale media geplukt en bijvoorbeeld op een vuilnisman geplakt. Soms ook met racistische opmerkingen", vertelt ze. "Iemand werd bijvoorbeeld als zwarte piet gefotoshopt met de opmerking 'rot op naar je eigen land'. Ook werd er van een Arabische leraar een terrorist gemaakt."

Volgens haar worden vooral docenten die niet populair zijn belachelijk gemaakt en is het lastig wat je met zo'n account moet. "Je kan vaak niet zien wie erachter zitten en ook is het lastig te bepalen of iets een grapje is, of dat we echt aangifte moeten doen. We proberen er wel altijd met de leerlingen over te praten."

Een andere docent, die ook anoniem wil blijven, werd op een meme-account gezet met foto's van bijvoorbeeld Hitler. Hij heeft besloten aangifte te doen. "Je geeft graag les en je helpt ze, maar dat je met foute figuren in verband wordt gebracht, is heel naar."

Het kan ook anders: een beheerder van het meme-account debreulmemes vertelt ons dat zijn docenten er wel om kunnen lachen. Zijn account wordt gevolgd door bijna 1200 mensen, zowel leerlingen als leraren. "Er zijn zelfs een paar leraren die suggesties doen om hun collega's te plagen."

Als leraren de memes toch niet leuk vinden, haalt hij ze eraf. "Soms denk ik persoonlijk ook wel: ga ik niet te ver? Maar tot nu toe heeft de schoolleiding er niks over gezegd. Dus waarschijnlijk vinden ze het niet erg."

Een van de beheerders van het meme-account staringmemes zegt dat de school van het account weet. Soms gaan die memes wel iets te ver, maar het is nooit de bedoeling om leraren extreem belachelijk te maken, vertelt hij. "En anders zijn we makkelijk te bereiken via Instagram. We halen het er direct af als iemand het niet leuk vindt."

Toch zegt de beheerder dat het wel belangrijk is dat het een grapje blijft. "Als iemand een meme maakt, sturen we die eerst in een groepsapp. Als andere mensen het te ver vinden gaan, zetten we het niet op Instagram."

Eerder bleek dat een kwart van de middelbare schooldocenten weleens wordt uitgescholden of geïntimideerd door leerlingen. Waarom doen leerlingen dat? En hoe voelt het voor docenten? Dat zocht NOS Stories uit in de volgende video:

Wil je (eventueel op anonieme basis) iets kwijt over dit onderwerp? Mail dan naar anna.pruis@nos.nl

Deel artikel: