Eric ruimt per week 4000 lachgaspatronen op in zijn Rotterdam

"Je zou zeggen dat het een kleine moeite is om ze op te rapen, maar toch gebeurt het niet", zegt Rotterdammer Eric Alblas (58), gewapend met een scootmobiel en een grijpstok met magneet. "Toen dacht ik: als niemand anders het opruimt, dan doe ik het wel."

Door de populariteit van lachgas slingeren er steeds meer lege metalen lachgaspatronen rond op straat. "Het is niet normaal in welke hoeveelheden je ze op straat ziet liggen", zegt Eric. "Per week haal ik er ongeveer 4000 op. Ik wil dat mijn Rotterdam schoon blijft."

"Ik ben ermee begonnen omdat ik een oude mevrouw met haar rollator onderuit zag gaan toen ze op een lachgaspatroon stapte", zegt Eric. "Ze had haar heup gebroken en werd met een ambulance afgevoerd. Daarom wil ik die dingen van de straat halen."

Eric ruimt op

Elke dag maakt Eric zijn rondes. Inmiddels heeft hij al veel kilometers in de benen. "Ik sta elke dag rond 7.00 uur op en ben normaliter om 16.00 uur weer thuis. Ik verdien er geen geld mee en ik kan moeilijk lopen, maar ik ruim het graag op."

De reinigingsdienst van de gemeente Rotterdam is blij met zijn werk, zegt Eric. "Die veegwagentjes kunnen die metalen patronen niet aan. Dus ze zijn blij met me. Ik kom ze regelmatig tegen, dan maken we een praatje en bieden ze me een bakkie koffie aan."

Eric is dan ook van plan om gewoon door te gaan met zijn opruimactie. "Zo lang het weer het toelaat, zie je mij op straat."

Vorige week dook NOS op 3 in de wereld achter lachgas, waarin een levendige handel is ontstaan. In onderstaande video leggen we het je haarfijn uit:

Deel artikel: