NOSop3

'Het is heel simpel: de komende vijftien jaar kan ik geen huis kopen'

eigen foto
Geschreven door
Arnoud van der Struijk

Lianne (33), Peter (26) en Marjolein (34) leenden tijdens hun studie fors bij, en plukken daar nu de zure vruchten van: een huis kopen is voor hen erg lastig. Net als voor andere oud-studenten met een studieschuld. Lianne: "Niemand zegt: 'let op, als je nu leent kun je straks geen huis kopen.' Je hoort alleen maar: 'het is verstandig om bij te lenen, de rente is superlaag.'"

Lianne huurt een woning in Amsterdam in de vrije sector, waarbij ze genoodzaakt is een kamer onder te verhuren. "Het is dat of terug naar m'n ouders." Want een hypotheek kan ze vanwege haar studieschuld van 35.000 euro wel vergeten. "Ik kan maximaal een huis van 120.000 euro kopen. Probeer daar in de Randstad maar eens iets fatsoenlijks voor te vinden."

Iets dat Marjolein herkent. Ze woont samen met haar man in een sociale huurwoning, maar kan geen kant op. "Mijn man werkt in de creatieve sector en heeft geen stabiel inkomen, waardoor we aangewezen zijn op mijn salaris én studieschuld. Als die in 2023 afgelost is, kunnen we pas ons appartement in Utrecht verruilen voor een huisje."

Het is een heel dom idee om een hypotheek af te sluiten die je misschien later niet kan betalen. Dat risico is mij te groot.

Marjolein (34)

Ze heeft er nog even aan gedacht om haar studieschuld te verzwijgen bij het aanvragen van een hypotheek, maar zag daar achteraf van af. "Het is een heel dom idee om een hypotheek af te sluiten die je misschien later niet kan betalen. Dat risico is mij te groot."

Ook Peter en Marjolein overwogen zo'n leugentje om bestwil. Het werd Peter zelfs geadviseerd door een hypotheekadviseur. "Maar er zitten gewoon serieuze gevolgen aan, dus heb ik het maar niet gedaan. Ook al is het voor mij de enige manier om in de komende vijftien jaar een huis te kopen."

Eerder maakten we deze video waarin we uitleggen wat je studieschuld betekent voor je maximale hypotheek. En wat de risico's zijn als je die schuld verzwijgt:

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Wat je studieschuld betekent voor je hypotheek

Peter heeft zijn aandacht verlegd naar een huurwoning in zijn woonplaats Breda, van rond de 900 euro. Een moeizame zoektocht. "Ik ben IT'er en heb een appje geschreven waarmee ik binnen 10 minuten een melding krijg als er een nieuwe woning online komt. En dan nog ben ik te laat."

Niet alleen zijn zoektocht frustreert hem. Ook dat-ie zich vooral moet richten op dure huurwoningen, roept vragen bij hem op. "Daar snap ik dus echt helemaal niets van. Met een hypotheek zou ik veel goedkoper uit zijn, waardoor ik dus ook makkelijker mijn studieschuld kan aflossen. Dat is toch absurd."

Ook Lianne vindt dat krom. "Ik betaal meer dan een vriendin mét hypotheek." Het zou volgens haar al helpen als banken meer inzoomen op je persoonlijke situatie. "Hoeveel schuld heb je, hoeveel heb je al afgelost, wat is je toekomstperspectief, kun je doorgroeien in je huidige baan. Ze mogen daar best wel wat flexibeler in zijn."