Examinatoren komen regelmatig afrijders tegen die slecht voorbereid zijn

'Pas tijdens mijn rijexamen reed ik voor het eerst in de grote stad'

Rijexamen doen terwijl je eigenlijk nog niet kan rijden, is geen uitzondering. Volgens het CBR worden examinatoren geconfronteerd met zeer slecht voorbereide kandidaten en breken ze daarom zelfs maandelijks 130 rijexamens voortijdig af. Ook Lisanne en Femke gingen veel te vroeg op voor hun examen, waardoor ze beiden drie keer zakten.

De rijleraar van Lisanne adviseerde haar na een eerste proefles twintig lessen te doen. Die gingen best goed. "Ik woon in een dorpje bij Utrecht, dus we reden vooral door de polder. Je komt daar vrij weinig mensen tegen en je kent de weg goed", vertelt ze. En dus reserveerde de rijleraar na zo'n tien lessen een plek voor haar examen.

Maar wat ze niet had verwacht, was dat ze voor haar examen vooral door de stad Utrecht moest rijden. En dan ook nog eens in de spits. "Ik voelde me in het diepe gegooid", zegt ze. "Alles ging mis en er waren allerlei situaties die ik nooit was tegengekomen. Ik kon wel schakelen en rijden, maar dit had ik echt moeten trainen." Je raadt het al: Lisanne zakte voor dit examen.

Lisanne haalde na drie keer haar examen, maar reed toen wel meteen naar Parijs

Femke heeft een soortgelijk verhaal. "Na een paar lessen werd er al een examen ingepland. Ik dacht toen nog: het zal wel goed zijn. Ik vertrouwde mijn rijlerares en ging ervan uit dat ze echt wel wist wat ze aan het doen was." Maar de conclusie van de examinator was dat Femke niet goed genoeg kon rijden. "Terwijl mijn instructrice vond dat ik er klaar voor was", zegt Femke. "Dat gaf me een dubbel gevoel."

Tweede examen

Voor haar tweede examen kreeg Lisanne het advies vijf nieuwe lessen te doen. "Daarvan reden we er drie door Utrecht: nog steeds heel erg weinig, gezien mijn beperkte ervaring", vindt ze achteraf. Uiteindelijk zakte ze weer. "Ik werd steeds onzekerder. Kon ik eigenlijk wel autorijden? Was ik wel geschikt hiervoor? Terwijl ik in het begin zo zeker achter het stuur was gestapt."

Ook Femke zakte haar tweede keer. "Toch werd er vlak na dat examen alweer een derde examen ingepland", vertelt ze. "De laatste les voor dat examen vroeg ik aan mijn instructrice of ze dacht dat het me deze keer wel zou lukken. Ze antwoordde dat ik er eigenlijk niet klaar voor was, maar dat ik met wat geluk wel zou slagen. Ik schrok, want ik zou over drie dagen afrijden."

Volgens het CBR lessen mensen gemiddeld 38 uur voordat je je rijbewijs haalt

Niet verrassend dat Femke ook deze keer zakte. "Ik was al enorm zenuwachtig omdat ik dus op geluk af moest rijden. Toen ik aankwam bij het examencentrum had mijn instructrice ook nog eens haar pasje, waarmee je aantoont dat je leraar bent, niet bij zich. Daardoor kon ze niet mee in de auto en zat ik met nog meer spanning achter het stuur. Dat is toch laks?"

Inmiddels heeft Femke besloten een andere rijleraar te zoeken. "Het leek alsof mijn rijschool het beste met me voor had, maar ik twijfel erover of dat zo is", vertelt ze. "Ze wilden mij niet goed laten rijden, maar zo snel mogelijk laten afrijden, dat is in ieder geval mijn gevoel." Binnenkort doet ze weer een poging met haar nieuwe rijleraar.

Lisanne voor haar eigen auto

Ook Lisanne besloot een andere rijschool te zoeken. "Daar leerde ik dingen die ik nog helemaal niet had geleerd. Zoals welke baan ik op een turborotonde moest nemen. Of dat ik met mijn knipperlicht kan aangeven dat ik ergens wil invoegen, zodat mensen plaats maken." Na nog eens tien lessen, slaagde ze.

Toch kijkt ze met een matig gevoel terug op haar rijlessen. "Rijleraren geven het beeld dat je kan slagen met twintig lessen. Maar ik vind dat ze je pas examen moet laten doen als je echt kan rijden, in plaats van het erop te wagen. Zeker omdat je met drie keer examen doen uiteindelijk duurder uit bent dan twintig lessen nemen."

En of Lisanne kan rijden? Na het ophalen van haar roze pasje reed ze in een vlekkeloze rit naar Parijs. En binnen een paar maanden haalde ze ook haar rijbewijs voor een aanhangwagen.

Langer wachten

Het CBR liet eerder vandaag al weten dat er in het najaar maatregelen genomen worden om te voorkomen dat kandidaten slecht voorbereid aan het examen beginnen.

Als iemand straks tijdens het afrijden zo slecht presteert dat het examen wordt afgebroken, moet hij zes weken wachten voor hij opnieuw mag afrijden. Nu is dat nog twee weken. Het CBR hoopt dat dat een afschrikwekkende en preventieve werking heeft.

Deel artikel: