NOSop3

Er zijn 25.000 bedreigde diersoorten, welke verliezen we als eerst?

Aangepast
NOS op 3
Geschreven door
Lars Boogaard en Michael de Smit
Redacteurs NOS op 3

Van steeds meer diersoorten is bekend hoe slecht het met ze gaat. 20 jaar geleden wisten we dat ruim 10.000 diersoorten met uitsterven werden bedreigd, nu bijna 26.000. Die grote stijging is deels te verklaren: we houden gewoon veel meer soorten in de gaten. We weten nu dat van alle zoogdieren één op de vijf soorten met uitsterven wordt bedreigd.

Zo zijn er soorten die je alleen nog maar in een hok of achter tralies in een dierentuin ziet. Ze zijn uitgestorven in het wild. Een voorbeeld is de noordelijke witte neushoorn. Er zijn nog twee vrouwtjes over. Als zij dood gaan is de soort verdwenen, omdat eind maart het laatste mannetje stierf.

We hebben uitgezocht welk dier de noordelijke witte neushoorn opvolgt. Hieronder zie je wat het volgende dier is dat uitsterft.

Bekijk de infographic

De Rode Lijst van IUCN (International Union for Conservation of Nature) vormt de basis van dit overzicht. De organisatie werkt samen met 1300 lokale en internationale organisaties en 10.000 wetenschappers om de ontwikkelingen van plant-en diersoorten in kaart te brengen en bij te houden.

Er zijn nu zo'n 1,7 miljoen levende organismen bekend. Het gaat om zoogdieren, vogels en vissen, maar ook om insecten, planten en schimmels. In 2020 wil IUCN daarvan 160.000 soorten onderzocht hebben. De teller staat op dit moment op 91.523. Nog lang niet alle soorten zijn dus geëvalueerd, maar de grotere gewervelde diersoorten zoals de zoogdieren wel. Daarom richten we ons alleen op deze groep.