Je merkt het misschien niet, maar volgens wetenschappers zitten we middenin een wereldwijde uitstervingsgolf. Historisch loopt het aantal diersoorten momenteel moordend hoog terug. En de belangrijkste aanstichter daarvan is de mens.
Vooral na de industriële revolutie gaat het namelijk hard. Vanaf 1900 zijn er volgens het onderzoek 198 gewervelde diersoorten volledig verdwenen. Daarnaast zijn er nog 279 diersoorten die niet meer voorkomen in het wild, of die vermoedelijk zijn uitgestorven.
En als de mens er niet was geweest? Dan zouden er waarschijnlijk slechts negen soorten zijn uitgestorven.
Hoe weten we dat?
Tot die conclusie kwamen de wetenschappers na bestudering van de IUCN Red List. Die organisatie houdt de status van alle diersoorten bij. Op basis van fossielen berekenden onderzoekers eerst het natuurlijke uitstervingstempo. Dat lag gemiddeld op 2 uitstervingen per honderd jaar, per 10.000 soorten. De afgelopen eeuw lag dat gemiddelde dus vele malen hoger.
En dat komt vooral door menselijke inmenging in de natuur via ontbossing, jagen, inname van leefgebied en onnatuurlijke migratie van diersoorten. Daardoor hebben we in de afgelopen 115 jaar al afscheid moeten nemen van onder andere de volgende dieren:
Wat betekent dit voor de mens?
Martijn van der Pas van IUCN legt uit: "Al het leven is van elkaar afhankelijk. Dieren zorgen natuurlijk voor voedsel, maar ze zorgen bijvoorbeeld ook voor bemesting en dat zaden van planten verspreid worden. Als er zoveel diersoorten uitsterven, gaan de planten hier dus ook onder lijden. Daardoor wordt er minder zuurstof geproduceerd, zodat de luchtkwaliteit minder wordt. Uiteindelijk gaan wij er dus zelf ook onder lijden."
Het is dus een grote vicieuze cirkel. "Als er zoveel diersoorten uitsterven raakt het evenwicht van die cirkel uit balans."
Kunnen we er ook wat aan doen? De oplossing is volgens Martijn duidelijk: "We moeten niet meer van de natuur nemen dan dat de natuur ons geeft. Als je bijvoorbeeld een stuk regenwoud kapt, moet je het elders weer planten. Als we ons daaraan houden komt het helemaal goed."