Aangepast

Schurft rukt op in studentenhuizen

In een aantal studentensteden melden zich steeds meer studenten met schurft-klachten. Jeuk, schilfers en rode strepen op de huid, veroorzaakt door een heel klein beestje: een mijt.

Het is lastig te meten, omdat het aantal besmette personen in Nederland niet wordt bijgehouden, maar een paar GGD's denken dat het toeneemt: in Groningen, Hollands Midden en regio Utrecht. "Het is al jaren bekend dat er af en toe uitbraken zijn onder studenten", zegt Timo Boelsums, arts infectieziektebestrijding bij GGD Hollands Midden. "Maar als we kijken naar het aantal vragen dat we binnenkrijgen, is er nu wel sprake van een stijgende trend."

Schurft klinkt misschien als een ziekte uit de Middeleeuwen, maar je kunt er dus altijd nog mee besmet raken. Vooral op plekken waar veel mensen dicht op elkaar leven, zoals studentenhuizen, verpleeghuizen en asielzoekerscentra, kunnen uitbraken ontstaan.

Hieronder leggen we in een minuut uit wat schurft veroorzaakt en hoe je het kan voorkomen:

-

Schurftmijt loop je op als je langdurig contact hebt met iemand die besmet is. Je zit bijvoorbeeld samen op de bank tv te kijken, slaapt in hetzelfde bed of leent een sjaal. Dat is precies wat je in een studentenhuis aan de lopende band doet. Eenmaal op je huid, graaft de mijt kleine gangetjes, waarin het diertje eitjes en uitwerpselen legt. Dat gaat enorm jeuken en kan eruitzien zoals hierboven.

Paniek in studentenhuizen

"Een huisgenoot had schurft opgelopen en zij bracht het toen bij ons in huis", vertelt een Leidse student aan Omroep West. "Toen brak er wel een soort paniek uit: wat moeten we in hemelsnaam doen? Mijn vader is huisarts, dus hij kon me wel wat vertellen. Maar verder was er weinig informatie te vinden op internet."

De rol van GGD's is om na te gaan wie welke personen besmet heeft en waardoor. In Groningen kwam daar al snel uit dat de hygiëne in studentenhuizen te wensen overlaat. "Ze wassen hun beddengoed niet goed", zegt Jan van der Have, arts infectieziekten van de GGD Groningen. "Als daar dan meerdere studenten op slapen, grijpen de mijten hun kans. We adviseren studenten nu dan ook dat ze vaker moeten wassen."

We adviseren studenten nu dat ze vaker hun beddengoed moeten wassen

GGD Groningen

GGD Hollands Midden en GGD regio Utrecht willen nog meer onderzoek doen naar de reden achter het stijgende aantal schurftmeldingen. Daar kan vervolgens de voorlichting beter op worden aangepast.

"We denken ook dat het komt doordat studenten dicht op elkaar leven, gemeenschappelijke ruimtes en de bank delen en vaker wisselende seksuele contacten hebben", vertelt Bernadette Dijkman, arts van GGD regio Utrecht. "Maar waarom het nu vaker voorkomt dan tien jaar geleden, blijft dan toch de vraag. Want toen leefden studenten ook al zo."

We hebben van het smeren gewoon een huisactiviteit gemaakt.

Leidse student tegen Omroep West

Heb je schurft? Het klinkt vies, maar het is uiteindelijk een onschuldige kwaal. De oplossing is je van top tot teen in te smeren met een crème en al je kleding en beddengoed op hoge temperatuur te wassen. En woon je in een studentenhuis? Dan moet je dus ook aan al je huisgenoten vragen hetzelfde te doen.

Uiteindelijk zal iedereen het je in dank afnemen, want zo heb je de grootste kans dat de mijt verdwijnt. "Een jaar geleden was er een huisgenoot die het had", vertelt een andere student aan Omroep West. "Toen hebben we gewoon met z'n allen zo'n zalfje gekocht en zijn lekker gaan smeren. We hebben er gewoon een huisactiviteit van gemaakt. Het is belangrijk dat je het bespreekbaar maakt, want anders krijgt iedereen er last van."

Deel artikel: