Omroep Zeeland
NOS Nieuws

Screening infectieziekten onder asielzoekers moet beter

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

  • Rinke van den Brink

    Redacteur gezondheidszorg

Landen die veel asielzoekers opvangen moeten extra werk maken van het screenen van nieuwkomers op infectieziekten. Ook moeten ze extra vaccinatieprogramma’s opzetten en de zorg voor de asielzoekers verbeteren. Dat staat in een onderzoek dat is gepresenteerd in Amsterdam op ECCMID 2016, een groot internationaal congres over infectieziekten.

Onderzoekers in verschillende landen vonden een toename van infectieziektes zoals HIV, schurft en van infecties door bijvoorbeeld salmonella en shigella. Die laatste bacterie kan dysenterie en bloederige diarree veroorzaken.

Schurft

Nederlandse onderzoekers hebben onder asielzoekers uit Ethiopië, Eritrea en Somalië veel gevallen van schurft gevonden, vaak met complicaties zoals abcessen.

Tussen juli en november 2015 werden bijna tweeduizend asielzoekers in het aanmeldcentrum in Ter Apel gescreend. Gemiddeld had 30 procent van hen schurft.

Streng

Dat betekent volgens de onderzoekers een enorme belasting voor de beperkte gezondheidszorgvoorzieningen in de aanmeldcentra en in andere asielzoekerscentra.

Strenge screening van asielzoekers uit de hoog-risico landen is volgens de onderzoekers noodzakelijk om die belasting zo veel mogelijk te beperken en om het risico van besmettingen met schurft zo veel mogelijk te voorkomen.

HIV

Deense onderzoekers hebben vastgesteld dat hiv vijf keer zo vaak voorkomt bij asielzoekers en andere migranten. Bij mensen die vanwege familiehereniging naar Denemarken komen is dat zelfs tien keer vaker dan bij mensen die Denemarken geboren zijn. Vooral mensen afkomstig uit sub-Sahara Afrika lopen een verhoogd risico, en dan met name heteroseksuelen.

Asielzoekers met hiv zijn geneigd om later naar de dokter te gaan dan Denen. Dat vergroot de kans op verdere verspreiding van hiv. De onderzoekers pleiten ervoor om asielzoekers bij aankomst systematisch medisch te screenen.

MRSA

Bij Zwitsers onderzoek bleek dat vluchtelingen vaak bacteriën bij zich hebben die ongevoelig zijn voor allerlei antibiotica. De klassieke resistente ziekenhuisbacterie MRSA kwam bij asielzoekers tien keer zo vaak voor als bij Zwitsers.

Bacteriën met ESBL’s die voor veel antibiotica ongevoelig zijn, kwamen vijf keer vaker voor bij asielzoekers. Een op de drie vluchtelingen uit het Midden-Oosten had zo’n bacterie bij zich. De wetenschappers roepen ziekenhuizen op om zich bij de zorg voor asielzoekers hier bewust van te zijn.

Thüringen

In de Duitse deelstaat Thüringen is een omvangrijk onderzoek onder 20.000 mensen gedaan in asielzoekerscentra. Daaruit bleek dat ongeveer drie van elke duizend asielzoekers salmonella of shigella-bacteriën bij zich hadden.

Bij zes Syrische kinderen werd shigella gevonden die ongevoelig was voor belangrijke antibiotica. Salmonella en shigella zijn makkelijk overdraagbaar en kunnen zeker in een asielzoekerscentrum waar veel mensen dicht op elkaar wonen, gemakkelijke uitbraken van (ernstige) diarree veroorzaken.

De Duitse gezondheidsdiensten gaan daarom door met het screenen van kinderen op deze bacteriën.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl