NOS op 3 legt stellingen voor
Aangepast

'SGP'ers kijken nooit tv' en andere vooroordelen

Wie bij de SGP aan stoffige, oude mannen denkt, heeft het mis. De partij heeft gemiddeld de jongste gemeenteraadsleden van alle landelijke partijen. Daarnaast is SGP-Jongeren met zo'n 7300 leden ook nog eens de grootste politieke jongerenorganisatie van Nederland. Groter dus dan bijvoorbeeld de Jonge Democraten (D66), JOVD (VVD) en het CDJA.

Er zijn nog wel meer vooroordelen over de partij, die vandaag het honderdjarige jubileum viert. Bijvoorbeeld dat televisie kijken absoluut not done is en dat vrouwen helemaal niks te zeggen hebben. In hoeverre kloppen ze? NOS op 3 vroeg het drie bestuurders van SGP-Jongeren:

'SGP'ers kijken nooit tv' en andere vooroordelen

"Dat we de grootste zijn, is iets waar we trots op mogen zijn. Want politiek is niet heel erg populair onder jongeren", zegt Maarten van Nieuw Amerongen, politiek secretaris bij SGP-Jongeren. "Het komt doordat er bij ons nog een zuil is. Je gaat naar de kerk en een christelijke school, dus het wordt de ChristenUnie, CDA of SGP. En veel anders zal het ook niet worden."

Andere politieke jongerenpartijen beschuldigen SGP-Jongeren er nog weleens van dat leden automatisch lid worden als ze gedoopt worden. "Dat is echt flauwekul en vervelend, want wij moeten er ook hard voor werken", zegt voorzitter Willem Pos. "Het verschil is dat onze doelgroep makkelijk te vinden is. Wij gaan bijvoorbeeld naar een themadag van een kerkelijke jongerenorganisatie, waar het gros uit een SGP-gezin komt, terwijl de doelgroep van andere partijen overal en nergens zit."

Anderhalve maand geleden was de laatste SGP Jongerendag

De partij is in z'n honderdjarig bestaan een stukje moderner geworden. Zo mogen vrouwen sinds een aantal jaar lid worden en zich verkiesbaar stellen. Toch is er nog altijd kritiek, want het ziet er niet naar uit dat er op korte termijn een vrouw in de Tweede Kamer komt. Het land besturen is volgens de partij nog altijd voorbehouden aan mannen.

Bij de jongerenafdeling zitten ze er ook niet echt op te wachten. "Je hebt bij de SGP grofweg drie soorten groepen: een deel is vóór, een groep boeit het niet en een ander deel is tegen", analyseert voorzitter Willem Pos. "Die verschillende opvattingen zie je ook terug bij de SGP-Jongeren. Misschien dat er iets meer jongeren vinden dat je het gewoon moet aankijken en je er niet mee moet bemoeien."

"In bepaalde dingen zijn wij wel progressiever", zegt Annelien van der Spek, jongerenvoorzitter van SGP Zuidplas. "Toen de SGP achterbleef op gebied van duurzaamheid, heeft SGP-Jongeren bijvoorbeeld een motie ingediend om dat standpunt te veranderen. Het is niet dat we echt andere meningen hebben, maar we willen wel soms de partij wakker schudden."

De partijdag van de SGP

Het ligt voor de hand dat een aantal van de SGP-jongeren de komende jaren tot de landelijke politiek zullen doordringen. Wat doet hun partij de komende honderd jaar, als het aan hen ligt?

"Honderd jaar is lang, maar ik denk dat we alleen maar relevanter zullen worden", denkt Willem. "We moeten er op letten dat we onze standpunten kunnen herzien. Het duurde bij het onderwerp duurzaamheid ook even voordat dat in de partij geland was."

"Ik denk dat de standpunten de komende honderd jaar zo gaan blijven", denkt Annelien. "Net zoals nu zullen er bewegingen plaatsvinden, omdat er dan andere onderwerpen spelen. Maar omdat we altijd de Bijbel als uitgangspunt hebben, zullen er qua meningen niet heel veel verschillen zijn."

Maarten voorspelt dat vrouwen toch een nog grotere rol zullen krijgen. "Ik denk wel dat de verhoudingen heel erg anders zijn en dat er op landelijk niveau veel vrouwen actief zijn binnen de SGP", voorspelt Maarten. "Ik geef het vijftien jaar voordat het eerste vrouwelijke lid in de Kamer zit."

Deel artikel: