Aangepast

Jong en hiv-positief: 'Er zijn mensen die niet meer met me omgaan'

  • Steve van Velzen en Suzan Yücel

    Redacteurs NOS op 3

  • Steve van Velzen en Suzan Yücel

    Redacteurs NOS op 3

"De meeste mensen in mijn omgeving gingen er gelukkig goed mee om dat ik hiv heb, maar helaas waren er ook mensen die me niet meer wilden zien", zegt Lyle (24). Hij kwam er een jaar geleden achter dat hij hiv-positief was en deelde dat niet veel later met zijn omgeving.

NOS op 3 vroeg twee jongeren hoe het is om te leven met hiv: "Je kan tegenwoordig oud en gelukkig worden."

jongeren met hiv

"Ik heb zelf nooit een negatieve reactie gekregen", vertelt Arjen (25). Hij kreeg op zijn negentiende te horen dat hij hiv-positief is.

Afgelopen week maakte dragqueen Conchita Wurst bekend dat zij hiv heeft. "Het is beter om er zelf mee naar buiten te komen dan dat een derde het bekendmaakt", vertelt de oud-winnares van het Songfestival. Ze werd namelijk gechanteerd door een ex-vriend die dreigde bekend te maken dat ze hiv heeft.

Het Aidsfonds wil af van het stigma dat nog steeds op hiv rust.

"Het stigma komt vooral voort uit onwetendheid", denkt Arjen. Vaak wordt bij hiv gedacht aan de crisis in de jaren 80 en 90. Mensen die behandeld worden, gaan niet meer dood. Hiv is inmiddels een chronische ziekte geworden.

Langzame daling

In 2016 werden in Nederland nog ongeveer 820 mensen geïnfecteerd met hiv, een jaar eerder waren dat nog 865 mensen. Die daling gaat niet snel genoeg. "We willen dat het aantal nieuwe hiv-infecties met een forse klap daalt en we denken dat dat met PrEP kan", zegt het Aidsfonds. PrEP is een pil waarmee de kans op een hiv-infectie na onbeschermde seks drastisch daalt.

In de video hieronder leggen we in een minuut uit hoe het middel PrEP werkt:

Wat is prEP?

Je slikt één pil per dag die voorkomt dat het hiv-virus je lichaam binnendringt. PrEP beschermt net zo goed tegen hiv als een condoom, maar beschermt alleen tegen hiv. Het is dus nog steeds zeer aan te raden een condoom te gebruiken.

Er wordt in Nederland een discussie gevoerd over het gebruik van PrEP. Daar schreven we eerder dit uitgebreide artikel over. Je kunt de pil nu al bij de huisarts krijgen, maar het middel wordt niet vergoed door de zorgverzekeraar. De Gezondheidsraad adviseerde eerder dit jaar dat PrEP 'essentiële zorg' is die beschikbaar zou moeten zijn voor risicogroepen.

Deel artikel: