Hjalmar, Anthony en Robin over Grindr
Aangepast

Deze jonge homo's hebben een haat-liefdeverhouding met Grindr

  • Steve van Velzen

  • Steve van Velzen

"Als ik Grindr open, gaat het me in 95 procent van de gevallen om seks", zegt Anthony (27). Grindr is een datingapp voor lhbt'ers. Homo's zoeken er naar seks, maar ook naar liefde of vriendschap. Voor veel jonge lhb'ters is de app een handige manier om contact te zoeken met gelijkgestemden. Maar er kleven ook nadelen aan.

We spraken drie jonge homo's over daten via Grindr:

Deze homo's vertellen hoe ze naar Grindr kijken

Vorige maand werd de 17-jarige Orlando dood gevonden in de Haagse wijk Ypenburg. De scholier had de voorgaande avond twee dates gehad die hij leerde kennen via Grindr. Normaal liet hij aan een vriendin weten dat hij op een date was, maar die bewuste avond deed hij dat niet.

Of Grindr iets te maken heeft met de dood van Orlando is niet duidelijk. Toch was er kritiek: Grindr zou niet veilig zijn en in de app zouden discriminerende omgangsvormen worden gebruikt.

"Mensen moeten Grindr als een normale app zien", vindt Anthony. "Hetero's gebruiken Tinder en voor hen is dat de normaalste zaak van de wereld. Voor ons is Grindr een manier om elkaar tegen te komen." Net als op Tinder kan je op Grindr een profiel maken, een foto toevoegen en aangeven waar je precies naar op zoek bent - daar kun je zo specifiek in zijn als je wil.

Jonge jongens op Grindr

Voor Hjalmar van 21 was Grindr een uitkomst toen hij een tiener was. "Ik kom uit een klein dorp en daar kende ik niet veel homo's", vertelt hij. "Dus voor mij was Grindr een manier om andere homo's te leren kennen."

Toch schrikt Hjalmar ervan als hele jonge jongens hem op de app benaderen voor seks. "Deze jongens moeten tegen zichzelf in bescherming genomen worden", vindt hij. Hjalmar gebruikt Grindr voor uiteenlopende zaken, maar voornamelijk om gesprekken te voeren. "Mensen realiseren zich niet altijd welk risico ze lopen als ze met iemand afspreken die ze niet kennen."

Anthony heeft als 18-jarige onveilige situaties meegemaakt. "Ik raakte vertrouwd met een man en ik ging daar wekelijk langs", vertelt hij. In het begin was alles goed, maar al snel werd hij door deze man verleid om ook met andere mensen seks te hebben. "Je hebt geen rolmodellen, dus je weet niet wat goed en fout is", zegt hij.

'No fats, no fems, no asians'

Sommige gebruikers van Grindr hebben de woorden No fats, no fems, no asians in hun profiel staan. Het betekent dat de gebruiker geen dates wil met dikke mensen, homo's die zich 'vrouwelijk' gedragen en mensen met een Aziatische afkomst. "Op Grindr zie je veel van dit soort uitsluiting", vertelt Robin (19).

Ook Anthony herkent zich in dat verhaal. "Grindr heeft veel problemen, een daarvan is racisme", zegt hij. "Ik ben een donkere jongen en dat leidt tot stereotypering." Ook Robin krijgt weleens dergelijke opmerkingen op Grindr. "Mensen vragen of ik een groot geslachtsdeel heb", zegt hij. Mensen bedoelen het vaak als compliment maar dat wordt niet zo ervaren.

"Mensen gaan op Grindr vooral op de buitenkant af", zegt Hjalmar. Hij heeft blauw haar en krijgt daarom van sommige gebruikers te horen dat hij 'te vrouwelijk' zou zijn. Dat stoort hem: "Het gaat niet meer om wie je echt bent." Robin zegt daarom: "Ik heb besloten dat Grindr geen app voor mij is."

Deel artikel: