NOS Op 3
NOS

Ongeduldige automobilisten die toeteren, opgestoken middelvingers en altijd maar staan in het Hollandse weer: het is de dagelijkse realiteit van een verkeersregelaar. Ze zijn niet voor niks schaars. Toch vinden 29-jarige Cem en de 23-jarige Mustafa het werk leuk. "Ik hou van buiten werken en je bent de hele dag met mensen bezig, dat is fijn", zegt Mustafa.

Hij is vanmorgen om zeven uur begonnen. "En ik moet nog tot zes. Je merkt wel dat we met te weinig zijn. Je redt het niet in je eentje." Ook Cem maakt lange dagen. "Normaal werk ik vijf keer per week zo'n vijf tot zes uur, maar nu maak ik veel meer uren."

Uitkeringsinstantie UWV is daarom samen met een aantal bedrijven een actie gestart om meer mensen enthousiast te maken voor dit beroep.

Cem (29) - verkeersregelaar NOS

"Mensen denken vaak dat het iets voor oudjes is, maar er zijn ook genoeg jonge mensen die het doen", vertelt Cem. Veel van zijn collega's zijn tussen de 20 en 25 jaar.

Zelf is hij in augustus begonnen. Festivals vindt hij het allerleukste, ook al kan hij er niks van zien omdat hij altijd buiten de hek staat. "Ik kan de muziek wel horen en het is gezelliger, omdat je met een grote groep aan het werk bent."

Als wij ons werk niet goed doen, kunnen er ongelukken gebeuren of gevaarlijke situaties ontstaan.

Mustafa

Af en toe zijn bezoekers agressief tegen hem. Gisteren werd er nog een middelvinger naar hem opgestoken. "We hadden een weg afgesloten. Toen werd iemand boos. Hij spuugde op de grond." Hoe hij daarop reageert? Lachend: "Ik blijf altijd lachen. Zo irriteren wij hen weer. Op een leuke manier."

Mocht je ambitie hebben om verkeersregelaar te worden, dan is het diploma volgens Cem zo binnen. "Je doet een driedaagse cursus; één dag theorie en twee dagen praktijk. Daarna mag je een examen doen op een kruispunt en als je wordt goedgekeurd kan je direct beginnen. Zo moeilijk is het niet. Iedereen kan dit."

Mustafa (23) - verkeersregelaar NOS

Mustafa (23) is net aan zijn vierde werkdag begonnen. Hij denkt dat het beroep niet zo populair is vanwege het Nederlandse weer: "Al die kou en regen". Hem doet het niks. "Ik hou juist van buiten werken. Binnen zitten is niks voor mij."

Ook vindt hij het heerlijk om geen baas te hebben die de hele tijd tegen hem zegt wat hij moet doen. "We beslissen dat soort dingen samen met collega's, dat maakt het gezellig."

Hij vindt dat het werk goed verdient en voelt zich verantwoordelijk. "Als wij ons werk niet goed doen, kunnen er ongelukken gebeuren of gevaarlijke situaties ontstaan."

Tijdens trainingen leert hij met agressieve mensen omgaan. "Soms worden mensen boos. Bij de training heb ik geleerd dat hoe langer je rustig blijft hoe meer respect je terug krijgt. Meestal neem ik rustig de tijd om iets uit te leggen."

STER reclame