NOSop3

NOSop3

Michelle en Noa vertellen waarom zij stemmenteller zijn

Noa en Michelle zijn stemmentellers NOS

Zoek je nog een bijbaantje? Let dan goed op. Zeker vijftien gemeenten zijn naarstig op zoek naar stemmentellers voor de gemeenteraadsverkiezingen. Michelle (21) en Noa (20) vertellen waarom zij stemmen tellen wel een leuke klus vinden.

Noa reageerde op een vacature bij een studentenuitzendbureau. "Ik studeer rechten en ben geïnteresseerd in politiek", zegt Noa. "Ik vind het leuk om dit proces een keer mee te maken." Michelle werkte vorig jaar tijdens de Tweede Kamerverkiezingen als stembureaulid en stemmenteller. Ze controleerde stempassen en telde stemmen. Michelle reageerde op een vacature in de lokale krant, maar kan dit jaar niet meedoen vanwege een college.

Het tekort aan stemmentellers is ontstaan omdat dit jaar tijdens de gemeenteraadsverkiezingen ook gestemd wordt voor het referendum over de inlichtingenwet. Op veel stembureaus werken daarom vier tellers in plaats van twee.

Wat schuift het?

Iedere gemeente betaalt een stemmenteller anders. Michelle kreeg vorig jaar 100 euro voor een dag in het stembureau. "Dat is voor mijn doen best veel", vertelt ze. Noa krijgt voor een avond stemmen tellen 40 euro.

Stemmentellers maken wel lange dagen. "Het duurde vorig jaar tot half 12 's avonds", zegt Michelle. "Gelukkig hoefde ik niet vroeg te beginnen." Ook Noa is gewaarschuwd. "Ze raden stemmentellers aan om met de fiets naar het stembureau te komen omdat het openbaar vervoer misschien niet meer gaat."

Goed tellen

Kan iedereen dan stemmenteller zijn? "Je moet minstens 18 jaar zijn", vertelt Noa. Het is één van de weinige vereisten om in een stembureau te werken. Ook moet je minimaal mbo-geschoold zijn, nauwkeurig en betrouwbaar zijn en wonen in de buurt van het stembureau. Michelle kreeg een cursus voor ze bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017 in het stembureau mocht werken. "Je leert bijvoorbeeld wanneer een ID-kaart geldig is."

De gouden tip voor toekomstige stemmentellers: "Rustig aan doen. Je weet dat je toch wel lang bezig bent met tellen", vertelt Michelle. "En probeer goed te tellen anders moet je hele partijen opnieuw doen."