Gemeenten zoeken extra veel stemmentellers vanwege het referendum
NOS NieuwsAangepast

Over twaalf dagen gaan we stemmen, maar wie gaat er tellen?

  • Jikke Zijlstra

    redacteur

  • Jikke Zijlstra

    redacteur

Met nog amper twee weken te gaan tot de verkiezingen, zijn gemeenten en uitzendbureaus nog naarstig op zoek naar stemmentellers. Zo zijn nog minstens 1200 tellers nodig voor 15 gemeenten, blijkt uit een rondgang van de NOS langs uitzendbureaus en diverse gemeenten.

Dit jaar hebben veel gemeenten twee keer zoveel tellers nodig, omdat er op 21 maart behalve gemeenteraadsverkiezingen ook een referendum over de Inlichtingenwet wordt gehouden. Op veel stembureaus werken daarom vier in plaats van twee tellers. Twee mensen tellen voor de gemeenteraadsverkiezingen en twee voor het referendum, zo vertellen uitzendbureaus en gemeenten.

Referendum

Nijmegen bijvoorbeeld heeft dit keer 580 tellers nodig. Bij gewone gemeenteraadsverkiezingen zijn dat er 'maar' 251. Het lijkt te gaan lukken, mede doordat de gemeente op allerlei manieren heeft gezocht. "Via social media, traditionele kanalen en mensen die eerder stemmenteller zijn geweest", zegt woordvoerder Broeksteeg. "We hebben nog twee weken te gaan. We verwachten dat het wel gaat lukken."

Ook Eindhoven zet twee tellers extra in per stembureau. Uiteindelijk zijn er 280 tellers nodig. Die zijn nog niet allemaal gevonden, maar volgens een woordvoerder 'melden zich elke dag mensen aan'.

Dordrecht heeft normaal ongeveer 125 tellers nodig; dit keer 252, vanwege het referendum. Uitzendbureau Timing helpt hen bij het vinden van deze mensen. Het bureau moet in totaal 630 tellers leveren aan vier gemeenten. We hebben er al 467 geworven, en 80 zijn nog in behandeling, aldus woordvoerder Anique van Brussel. Minister Ollongren deed vandaag een oproep: "Ga niet alleen stemmen, maar ga ook vooral tellen."

Daarnaast huren veel gemeenten uitzendbureaus in om alle of een deel van de vacatures op te vullen. Zo zoekt XL Studenten-uitzendbureau ruim 1300 stemmentellers voor zeven gemeenten. Daarvan is ruim de helft inmiddels geworven, vertelt directeur Evert Geerdink. Ook hij merkt dat er meer vacatures zijn vanwege het referendum.

"Meestal zijn voor Tweede Kamerverkiezingen meer tellers nodig dan voor de gemeenteraadsverkiezingen. Maar dit jaar ligt het aantal ongeveer even hoog. En daar komen de laatste weken voor de verkiezingen altijd nog enkele gemeenten bij. Maar op een gegeven moment zeggen wij stop, anders is het niet meer te doen", zegt Geerdink.

Bij elkaar opgeteld zoeken Randstad, Timing, XL Studenten-uitzendbureau en Young Capital ruim 3200 stemmentellers voor onder andere Amsterdam, Apeldoorn, Dordrecht en Eindhoven. Een deel van die tellers is inmiddels geworven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl