Aangepast

Neemt Hesdy wraak of zet Badr zich weer op de kaart?

Na meer dan een jaar afwezigheid is het zover: Badr Hari (33) maakt vanavond zijn rentree in een pikant duel tegen de Nederlandse Hesdy Gerges (33). Acht jaar geleden stonden de zwaargewichten ook al tegenover elkaar. Toen werd Badr gediskwalificeerd, omdat hij Gerges een trap gaf toen die al op de grond lag.

Volgens kenners zint Gerges op wraak, ook al won hij toen de wereldtitel. Voor Badr staat er meer op het spel. De kenners vragen zich af: kan hij het nog?

Peter Kwint (33) is kickbokser en bestuurslid van de Vechtsportautoriteit. Hij is er vanavond bij en heeft er zin in. "Lekker een avondje knokken kijken!" Toch merkt hij dat dit duel minder leeft, dan die van vorig jaar tussen Badr en Rico. "De buzz is niet te vergelijken tussen deze partij en die van Badr vs. Rico."

Volgens Peter verwacht bijna iedereen dat Badr met twee vingers in de neus wint. "Maar ik moet dat nog zien hoor. Badr is er heel lang uit geweest en in het gevecht tegen Rico heb ik de oude Badr niet gezien." In dat gevecht moest Badr opgeven door een gebroken arm. Daarna moest hij de gevangenis in voor een aantal geweldsmisdrijven in het Amsterdamse uitgaansleven.

Deze match is riskant. Als Hesdy Badr sloopt dan kun je Badr moeilijk die rematch tegen Rico geven.

Peter Kwint, kickbokser en bestuurslid Vechtsportautoriteit

Volgens Peter ziet Glory, de kickboksorganisatie die het duel organiseert, deze bokspartij als handig opstapje voor Badr. "Glory wil gewoon die rematch tussen Rico en Badr. Daar zit het grote geld, omdat iedereen dat duel wil zien."

Hij denkt dat de kickboksorganisatie Badr expres een partij heeft gegeven die hij kan winnen. "Hij moet natuurlijk eerst een potje winnen voordat je hem meteen een herkansing geeft tegen de grootste van dit moment." Dat maakt deze match dan ook riskant, zegt hij. "Als Hesdy Badr sloopt kun je hem moeilijk die rematch tegen Rico Verhoeven geven."

Fred Sikking (38), kickbokser

Fred Sikking (38) had een eigen kickboksschool in Hilversum en vecht al sinds zijn achttiende op hoog niveau. Hij kent Hesdy Gerges persoonlijk en ook zijn vrouw Denise Kielholtz heeft jaren bij hem getraind. ''Ik denk dat Hesdy vanavond de meeste kans maakt om te winnen, omdat hij goed in zijn wedstrijdritme zit", zegt Fred.

Fred denkt dat de conditie van Hesdy ook beter is dan die van Badr. ''Badr is nu tien kilo lichter en ik denk dat dat in zijn nadeel is." Andere professionals denken volgens hem juist dat Badr meer snelheid heeft, nu hij lichter is.

De vraag is: gaat Badr gelijk voor de knock-out, of gaat hij meer spelen op z'n ervaring.

Fred Sikking, kickbokser

Badr is een man van de straat en heeft veel ervaring. Daarom denken veel kenners dat Badr vanavond gaat winnen. Volgens Fred moet je ze beiden niet onderschatten, omdat ze heel andere technieken gebruiken in het kickboksen.

Hesdy bokst aanvallend en heeft goede lowkicks, terwijl Badr explosief, slim en onvoorspelbaar is, zegt Fred. Maar Hesdy heeft nog een appeltje te schillen met Badr na de wedstrijd van acht jaar geleden. ''Neemt Hesdy wraak of zet Badr zichzelf weer op de kaart?", vraagt Fred zich af.

De 38-jarige kickbokser denkt dat Badr vol gas gaat en een knock-out wil. Doet-ie dat niet? Dan wint Hesdy het waarschijnlijk op punten, zegt hij. "De vraag is: gaat Badr gelijk voor de knock-out, of gaat hij meer spelen op z'n ervaring.''

Samantha van Doorn (27), kickbokser

Wereldkampioene Samantha van Doorn (27) bokst al sinds haar veertiende wedstrijden op hoog niveau. Ook zij kijkt uit naar de wedstrijd van vanavond.

Ze denkt dat Hesdy voor een verrassing kan zorgen. ''Badr is een agressieve kickbokser die het liefst zijn tegenstander in de eerste ronde knock-out slaat. Maar Hesdy's techniek is beter, dus Badr moet hem zeker niet onderschatten.'' Zelf denkt ze dat het op punten beslist wordt.

De wereldkampioene is blij met deze grote wedstrijden. "Er wordt veel geld verdiend met deze duels en dat zet het kickboksen goed op de kaart."

Vanavond, ergens tussen 23.00 en 00.00 uur, gaan de twee zwaargewichten in Sportplaleis Ahoy de strijd met elkaar aan.

Deel artikel: