Aangepast

Iedereen is welkom bij de ehbo-les van dokter Bernard

Jonge arts geeft goedkope EHBO

Mensen die tandpasta of boter op hun wonden smeren. Kinderen met brandwonden die onder de koude douche worden gezet, waardoor ze onderkoeld raken. Of mensen die niet weten hoe ze moeten reanimeren of dat niet durven. "Ik ben bizarre zaken tegengekomen op de spoedeisende hulp", zegt arts Bernard Leenstra (29). Volgens hem schiet de ehbo-kennis van Nederlanders tekort.

Daarom sjouwt hij na een lange werkdag een grote tas met vier reanimatiepoppen en AED's naar een zaaltje in de kelder van UMC Utrecht om daar zijn eigen ehbo-cursus te geven: Schok & Pomp. Hij krijgt daarbij hulp van een team van tien jonge artsen. Zij maken de cursus levendiger door hun praktijkervaringen te delen.

Dokter Bernard vindt het belangrijk dat zijn cursussen toegankelijk zijn voor iedereen: "Ik hoef er niets aan te verdienen. Wat ik eraan overhoud, investeer ik bijvoorbeeld in de ontwikkeling van een cursus in het reanimeren van baby's en kinderen."

In het ziekenhuis heb ik meerdere keren gereanimeerd. Dat is heel anders dan op het voetbalveld. Ik was heel erg gespannen.

Bernard Leenstra, arts

Bernard moest vorige maand zelf een 12-jarig jongetje op het voetbalveld reanimeren. "In het ziekenhuis heb ik meerdere keren gereanimeerd. Dat is heel anders dan op het voetbalveld. Ik was heel erg gespannen. Dat was heel heftig." De toestand van dat jongetje is nu stabiel. "Die eerste minuten bepalen alles. Dat kan zelfs het verschil van leven en dood bepalen. Op de spoedeisende hulp zien wij dat mensen er beter uitkomen als er op tijd begonnen is met reanimeren."

Een cursist leert reanimeren

In zijn cursus behandelt Bernard zes belangrijke levensreddende handelingen, waaronder reanimeren. De cursisten krijgen na afloop een 'Schok & Pomp'-certificaat. Bernard hoopt zijn cursisten binnenkort een officieel Rode Kruis ehbo-certificaat te kunnen geven. Daarvoor is hij in overleg met die organisatie. Met zo'n officieel certificaat kan de cursus door de meeste zorgverzekeraars worden vergoed.

Het Oranje Kruis geeft ook officiële certificaten uit. Zij moeten dan als onafhankelijke partij een ehbo-examen afnemen bij een opleiding. Matthijs van der Tang van Het Oranje Kruis: "Elk initiatief om eerste hulp te leren is natuurlijk goed. Maar wij willen wel wijzen op het belang van onafhankelijk examineren. Dat geeft mensen een extra drempel om overheen te komen, waardoor ze zeker weten dat ze ehbo kunnen verlenen."

Als je in een situatie bent waarin het hart stilstaat, kun je eigenlijk al weinig fout doen.

Bernard Leenstra, arts

Schok & Pomp heeft niet zo'n onafhankelijk examen. Hoe geeft Bernard zijn cursisten het vertrouwen dat ze ehbo kunnen verlenen en een AED durven gebruiken? Bernard: "Als je weet hoe een AED werkt, dan kom je erachter dat het een heel simpel apparaat is. Je kan duizend cursussen volgen en honderdduizend diploma's geven. Zekerheid of je echt in een situatie gaat handelen, koop je daar niet mee. Als je in een situatie bent waarin het hart stilstaat, kun je eigenlijk al weinig fout doen."

Deel artikel: