Politieagenten op de plaats van een schietincident, vorige maand in Amsterdam
NOS Nieuws

'Politieagenten krijgen niet of nauwelijks ehbo-training'

Politieagenten van de eenheid Den Haag hebben drie jaar lang niet of nauwelijks ehbo-trainingen gevolgd. Dat blijkt uit onderzoek van Omroep West. De politie zelf verstaat onder ehbo ook levensreddende handelingen als reanimatie.

Agenten zijn in veel gevallen eerder bij een ongeval met gewonden dan de ambulance, blijkt uit onderzoek. Dat onderstreept het belang van goede ehbo-trainingen voor politieagenten.

Tot 2015 werd de halfjaarlijkse bijscholing verzorgd door een speciale ehbo-docent, staat in politie-notities die in handen zijn van Omroep West. Daarna zijn er geen reguliere trainingen voor eerstehulpverlening meer geweest. Volgens de politie komt dat door de omvorming van 26 regiokorpsen naar de Nationale Politie.

"In de eerste plaats kwam de functie ehbo-docent na de reorganisatie niet meer terug in de inrichting van de politieorganisatie. In de tweede plaats ontbreekt het landelijk aan een lijn omtrent bijscholing op het gebied van ehbo", schrijft de politie. Wel zijn er de afgelopen jaren enkele ehbo- of aed-trainingen verzorgd, door collega-instructeurs of externe aanbieders. "Dit zijn echter op zichzelf staande initiatieven op beperkte schaal."

Landelijke afspraken

De ehbo-trainingen zijn een verplicht onderdeel van de politieopleiding en worden ook als zodanig getoetst. Agenten zijn niet verplicht zich periodiek te laten bijscholen. Er kunnen ook geen sancties worden opgelegd als er bij bijscholingstrainingen onvoldoendes worden gehaald. Dat is anders bij bijvoorbeeld schietvaardigheidstoetsen; als een agent die niet haalt, kan zijn of haar vuurwapen ingenomen worden.

Volgens de eenheid Den Haag zijn de afgelopen jaren ook bij de andere regionale politie-eenheden in Nederland niet of nauwelijks ehbo-trainingen gehouden. Een woordvoerder van de Nationale Politie kan dat niet bevestigen. "Met bijscholing wordt binnen de eenheden wisselend omgegaan. Dat stamt nog uit de oude situatie met verschillende korpsen. Met de eenwording van de politie is de behoefte aan landelijke afspraken ontstaan."

Agenten die op straat actief zijn

Die landelijke afspraken gaan volgens de woordvoerder van de Nationale Politie gelden voor alle eenheden in Nederland. Vanwege de grote aantallen politiemedewerkers die bijgeschoold moeten worden zullen de ehbo-trainingen 'gefaseerd' worden ingevoerd.

Bij de eenheid Den Haag worden sinds 30 januari weer verplichte ehbo-trainingen gegeven. In heel 2018 zullen ruim 2500 politiemedewerkers worden bijgeschoold. Dat zijn de agenten die op straat actief zijn, zegt een woordvoerder van de eenheid.

Gisteren meldde De Telegraaf dat de politie dit jaar twee keer zoveel geld nodig heeft om alle opleidingen te kunnen aanbieden, die nodig zijn. Daaronder vallen ook reanimatiecursussen, schreef de krant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl