Aangepast

Studenten bij demonstratie Florida: 'We voelen ons hopeloos'

In Tallahassee, de hoofdstad van Florida, demonstreren op dit moment studenten tegen de wapenwet. Ze willen dat de wet verandert. De massaschietpartij vorige week op Stoneman Douglas High School heeft veel mensen naar de hoofdstad van de staat gebracht. Kate Stephenson (29) is er vandaag ook bij. "Ik doe mee omdat ik levens wil redden. Dat kan alleen als het wapenbezit wordt afgeschaft."

Vorige week schoot een 19-jarige man 17 mensen dood op de middelbare school in Broward County. "Het nieuws was schokkend, maar ik was totaal niet verrast dat het weer gebeurde", vertelt Kate. Het wapenbezit draagt volgens haar bij aan het aantal schietpartijen. "De oudere generatie wil vasthouden aan hoe het was. Terwijl de jongeren juist van het bezit van wapens af willen." Ze hoopt dat er vandaag naar de studenten geluisterd wordt.

Ze vindt het eng om een land te wonen waar Donald Trump de president is. "Het maakt hem niet uit wie leeft of sterft, zolang hij het zelf niet is. Veel van ons voelen zich hopeloos."

Demonstranten in Tallahassee

Biologiestudente Aniel Robberts (22) komt ook uit Broward County. "Er zijn vaker van dit soort schietpartijen, maar nu komt het wel heel dichtbij." Ze vindt het eng. "Als ik naar school ga denk ik: word ik vandaag neergeschoten?"

Ze loopt vandaag mee met de demonstratie om de scholieren van de middelbare school te steunen. "Deze kinderen doen wat veel mensen niet durven. Ze hebben mij de kracht gegeven om hierheen te komen."

De demonstrant vindt het wapengeweld "krankzinnig", maar volgens haar hoeven wapens niet direct verboden te worden. "Het moet worden gereguleerd. Ik vind het heel raar dat we mensen wel een rijexamen laten afleggen, zodat ze weten hoe ze veilig auto moeten rijden. Maar dat er niemand controleert of jij geestelijke gezondheidsproblemen hebt op het moment dat je een geweer koopt."

Snapchat brengt demonstraties in kaart

Stephanie-Jo Osborn (36) - eerstejaarsstudent rechten - kan zich daarin vinden. "Niemand heeft (semi-)automatische wapens nodig, maar ik geloof wel in het recht om een wapen te dragen. Mijn familie woonde altijd op het platteland. Daar hadden we ook geweren om mee te jagen."

Toch is ze vandaag bij haar allereerste protest. "Trump heeft het over thoughts and prayers, maar daar hebben we helemaal niets aan. Ik hoop dat deze demonstratie ervoor zorgt dat er iets verandert." Ze heeft twee jonge kinderen. "Ik maak me vooral zorgen om hen. Zijn zij nog wel veilig op school?"

Demonstranten in Florida

Na afloop van het protest staat een gesprek over de wetgeving tegen wapengeweld met het staatsparlement en de gouverneur op de planning. "Dat geeft een sprankje hoop", zegt biologiestudente Aniel. "Misschien gaat er dan toch iets veranderen."

Deel artikel: