Aangepast

Dit is het belangrijkste woord voor jou als jij in cryptomunten investeert

Kocht jij de afgelopen maanden cryptomunten als bitcoin, ethereum en verge? Dan is de kans groot dat je op verlies staat. Want ondanks dat de koersen bijtrekken, zo hoog als ze in december waren, zijn ze allang niet meer. Voor je de boel in de verkoop gooit en je verlies neemt, willen we je één woord leren: HODL.

Dit is het belangrijkste woord voor jou als jij in cryptomunten investeert

"Ik zie het wel weer als het stijgt", zegt Najat Zrigou. Zij begon in december met verschillende cryptomunten. "Ik heb zo ongeveer alles behalve bitcoin", lacht ze. "Op dit moment gaat het heel slecht, dus ik laat het lekker staan." Dat is het idee achter de term HODL, ofwel: 'hold'. Een term die bijna iedere cryptomunt-expert en -enthousiasteling op dit moment oppert. Laat je munten lekker staan en maak je niet te veel druk om de koersen.

"Ik zie het meer als een spaarrekening", voegt Eveline Klumpers toe, bitcoin-koper van het eerste uur. "Als ik echt actief met bitcoin zou investeren, dan zou ik kopen, verkopen, kopen, verkopen. Maar ik ben meer van het vasthouden, zitten en wachten. Ik vergeet soms zelfs te kijken hoe het met de koers gaat."

"Ik heb zelfs een HODL-trui", lacht Lykle de Vries. "Die heb ik overigens met bitcoin gekocht." Volgens Lykle is HODL een filosofie geworden onder bitcoin-gebruikers. "Investeer omdat je gelooft dat de technologie de wereld iets nieuws kan brengen. Het heeft de betekenis gekregen van Hold On for Dear Life: laat je niet gek maken door de koersen van dag tot dag. Het is een standaard kreet als er iets onverwachts gebeurt: hou koers, blijf rustig ademhalen."

En het is inmiddels een goede strategie geworden, als je niet instapt voor de technologie, maar om winst te halen. "Als je de prijs van bitcoin vergelijkt met een jaar geleden dan is bitcoin, ondanks de recente daling, nog steeds zeven keer meer waard. En vergeleken met nog langer geleden, is het verschil nog groter", legt Lykle uit. En dat geldt ook voor andere munten.

21 miljoen bitcoins

Najat is dan wel een HODLer, zij houdt wel dagelijks de koersen bij. "Het is juist weer tijd om te kopen. Je houdt het belangrijkste deel en van de rest koop je, hopend dat het later weer stijgt. Ook al is dat eigenlijk een gok."

Eveline zegt dat de meeste cryptomunten op de lange termijn alleen maar in waarde kunnen stijgen, zolang mensen ze blijven gebruiken: "Van bitcoin kan er bijvoorbeeld maar 21 miljoen gemined worden. Er zit een schaarste aan dus. Daardoor wordt het meer waard. De daling van nu is alleen maar een correctie."

Lykle voegt toe: "Bitcoin is dus een deflationaire munt. In tegenstelling tot bijvoorbeeld de euro. Als je daar meer van nodig hebt, dan maak je er meer van. Bitcoins raken op een gegeven moment op." Als niemand de munt meer gebruikt, dan verliest ie natuurlijk zijn waarde. "Maar zelfs als er geen speculatie is, en het alleen maar als betaalmiddel gebruikt wordt, wordt de Bitcoin meer waard. Dus leer van de meneer die met die term kwam: hoe dronken je ook bent, verkoop je bitcoins niet meer." Uiteindelijk weet niemand wat de toekomst van cryptomunten is.

Deel artikel: