undefined
Aangepast

YouTubers hebben het echt niet alleen maar over onzin

Ik ben twaalf en ik denk aan zelfmoord.

Ik durf het niet aan mijn ouders te vertellen, want ik heb een hele zware jeugd gehad. Heb je advies?

Hierboven een greep uit de mailtjes die YouTuber Bokado dagelijks krijgt. Ze geeft regelmatig advies aan kijkers, niet altijd over dit soort problemen, maar ze krijgt er wel veel vragen over.

"Ik vind het heel erg dat een meisje van 12 aan zelfmoord denkt. Daarom heb ik specifiek deze brief eruit gepikt", zegt Bo Beljaars (21) in een recente video. "Maar ik krijg vaker brieven die over zelfmoordgedachten gaan."

In de video adviseert Bo het meisje van 12 om contact op te nemen met 113 Zelfmoordpreventie.

Op de dag dat de video online ging, zagen we 's avonds gelijk een piek.

Anke Wammes, woordvoerder 113 Zelfmoordpreventie

Anke Wammes van 113 Zelfmoordpreventie is heel blij met de reactie van Bo. "Op de dag dat de video online ging, zagen we 's avonds gelijk een piek in het aantal mensen die chatten of bellen met onze professionals."

Volgens haar gaat het om een toename van ongeveer 30 procent op zo'n dag. Exacte cijfers geven ze niet bij 113. "Maar om een idee te geven: in 2017 voerden we ongeveer 50.000 gesprekken met mensen die rondlopen met zelfmoordgedachten."

En dat de video van Bo echt helpt, komt vaak naar voren in de gesprekken, vertelt Wammes. "De jongeren die dan bellen, verwijzen naar de video. Dat maken we dan echt meerdere keren mee."

Wammes vertelt dat er vaker een toename is in het aantal hulpvragen, als er iets over zelfmoord in de media komt.

De afgelopen maanden gebruiken steeds meer bekende jonge mensen hun voorbeeldfunctie om een maatschappelijk probleem aan te kaarten.

Afgelopen week was rapper Ronnie Flex in het nieuws, vanwege zijn wietverslaving. Hij liet zich opnemen in een privékliniek en probeert nu clean te blijven.

Een andere rapper, Kempi, besloot in een reactie daarop 24 uur nuchter te blijven en riep zijn fans op hetzelfde te doen: de #Ronnieflexchallenge.

Na afloop van die serie zagen wij een flinke toename in contacten. Dat loopt misschien wel in de honderden.

Heleen Alders, De Kindertelefoon

De Kindertelefoon is ook blij met aandacht van YouTubers. Gio besteedde eind vorig jaar in een video-serie aandacht aan de hulplijn, omdat hij veel brieven en mails ontvangt van jonge fans met problemen. "Na afloop van die serie zagen wij een flinke toename in contacten. Dat loopt misschien wel in de honderden", vertelt Heleen Alders van De Kindertelefoon.

Ook YouTubers Dylan Haegens (25) en Marit Brugman (27) zetten zich in voor problemen van jongeren. Met een site en video's waarin ze over hun eigen angsten en paniekaanvallen (hij) en anorexia (zij) praten, sporen ze hun kijkers aan om over problemen te praten en hulp te vragen.

Marit vertelt dat zij en Dylan heel veel mailtjes en berichtjes via Instagram krijgen waarin hulp wordt gevraagd. "Wij zijn natuurlijk geen behandelaars, dus geven we ze advies om naar hulpverleners te stappen."

Ze merkt dat het echt werkt. "Een psychiater vertelde ons dat een jongen na een video van Dylan de stap durfde te zetten om met hem in gesprek te gaan. Het is mooi dat je op die manier iets kunt betekenen voor je fans."

undefined

De video van Bo, die bijna 60.000 keer is bekeken, zorgt er volgens Wammes voor dat jongeren 113 beter weten te vinden. "Er zitten mensen bij die denken: 'Hé, ik had er nog nooit zo over nagedacht dat ik op deze manier hulp kan zoeken."

Het is heel erg belangrijk dat een rolmodel onder jongeren het onderwerp bespreekbaar maakt.

Anke Wammes van 113 Zelfmoordpreventie

Van haar abonnees, Bo heeft er 208.000, krijgt ze vaker berichtjes dat het niet goed met ze gaat. Dat jongeren, na haar advies, ook echt 113 bellen had ze nooit verwacht. "Je beseft vaak niet dat mensen echt naar je luisteren."

Ze is erg trots op haar kijkers. "Het is best wel een grote stap om contact te zoeken. En nu doen ze het gewoon."

Bo liep zelf ook rond met zelfmoordgedachten

Het advies van Bo komt niet uit de lucht vallen. "Ik heb zelf ook met zelfmoordgedachten rondgelopen." In een video met de titel 'Ik wilde niet meer leven' vertelt ze over haar eigen situatie. Nu, jaren later, voelt ze zich stukken beter.

Zelf zocht ze nooit hulp. "En dat had ik wel moeten doen", zegt Bo. "Je moet zorgen dat je er geen maanden mee loopt. Ik wil daarom dat mijn kijkers wel hulp zoeken."

Contact zoeken met 113 is volgens haar daarom een goede stap voor jongeren. "Daar zitten professionele mensen die je kunnen helpen."

Ik wil niet op mijn geweten hebben dat één van mijn fans bijvoorbeeld zelfmoord zou plegen.

Bo Beljaars, bekende YouTuber

Volgens Anke Wammes is het hebben van zelfmoordgedachten niet leeftijdsgebonden. "Iedereen kan het hebben. Jaarlijks zijn er zo'n 500.000 mensen die zo'n gedachte hebben."

Ze ziet dan ook wel wat in een samenwerking met bekende YouTubers. De makkelijke toegang die zij hebben tot de doelgroep, kan volgens Wammes zeker helpen. "Ik wil ze graag een keer over de vloer hebben om te laten zien welk werk wij doen.

Bo wil zich er graag voor inzetten, maar er niet perse een ding van maken. "Ik wil ook positieve en blije video's blijven maken." Toch wil ze de video's waarin ze advies geeft aan haar kijkers vaker gaan maken. "Het is heel belangrijk om te doen. Ik wil niet op mijn geweten hebben dat één van mijn fans bijvoorbeeld zelfmoord zou plegen."

Deel artikel: