NOS Op 3
NOS

Vanaf 1 januari besloten veel Nederlanders een maandje niet te drinken. Killian, Mirna, Anne en Niels deden mee aan Dry January en vertelden ons toen waarom.

Nu, 31 dagen later, is de maand van de persoonlijke drooglegging voorbij. Dus is de vraag: hebben ze het gehaald?

NOS

Killian (22) is tevreden. Op één avondje na heeft hij de hele maand geen druppel alcohol gedronken. "In het eerste weekend hadden we een familiefeestje. We gingen luxe uit eten, vijf gangen met een wijnarrangement. Door die culinaire insteek vond ik het gewoon zonde om water te drinken."

De rest van de maand was wennen: als zijn dronken vrienden na een avondje samen de stad in gingen, vond Killian het meestal wel mooi geweest. "Met een slok op krijg je rond middernacht veel sneller zin om door te pakken. Maar dat is een soort schijn-energie. Het was veel natuurlijker om dan gewoon naar huis te gaan."

En uitgaan zonder borrel kan best. "Afgelopen donderdag ging ik tot 05.00 uur 's ochtends uit. Ik heb de tijd van mijn leven gehad. Het is grappig om te zien hoe typetjes en situaties zich voordoen als vrienden dronken zijn."

Al met al een geslaagd experiment, denkt Killian. Niet helemaal gelukt, zeggen wij. Maar toch: "Ik denk dat het hele concept van Dry January gaat om bewustwording. Ik ben een stuk scherper zonder alcohol, dus ik ga het minderen wel doorzetten."

NOS

Mirna (19) gaf begin deze maand een slagingskans van 85 procent aan. Dat haalde ze makkelijk. Maar wederom gooit één avondje roet in het eten.

"Onze studentenvereniging had op 25 januari een groot feest gepland. Als organisatie hadden we afgesproken dat we een hele maand niet zouden drinken, behalve tijdens dat feest. Het proosten op het eerste biertje van 2018 was een leuk moment."

Natuurlijk denk je tijdens stappen wel: ik heb zin in bier.

Mirna Wiggers

Verder bleef de fles eenvoudig weg. "Natuurlijk denk je tijdens stappen wel: ik heb zin in bier. Maar het kostte me weinig moeite om het niet te doen." En dat beviel haar wel.

"Iedereen komt tijdens de feestdagen wel wat aan, dus ik had mezelf gewogen. Vlak voor 25 januari deed ik dat opnieuw en er was al bijna 3 kilo af, ik sliep beter en voelde me de dag na feestjes gewoon goed. En een avondje stappen met zes biertjes voel je ook wel zwaarder in je portemonnee dan een met twee colaatjes."

Behalve op de afgesproken avond dronk Mirna niet. "Laatst ontmoette ik de ouders van mijn vriend. Die hadden heerlijk gekookt en een mooie fles rode wijn gekocht voor bij het eten, maar die moest ik helaas afslaan."

NOS

Hoe je het ook wendt of keert: beide 'stoppers' hierboven hebben het eigenlijk niet gehaald. Maar Anne (27) is de enige die dat ook echt toegeeft. De eindstreep was al in zicht, maar toen was daar dat éne glas wijn.

"Afgelopen zaterdag ging ik de mist in. Ik wilde toch een beetje proeven van een dure fles wijn tijdens een etentje. Ik weet nog dat ik dacht: nog een paar dagen en het was me gelukt. Maar aan de andere kant: ik heb alcohol tijdens genoeg feestjes afgezworen deze maand. Ik heb bewezen dat ik het dus best kan."

Omdat ik gezondigd heb, ga ik nog maar een dagje door.

Anne Vries

Vooral omdat haar vrienden er rekening mee hielden. "Het was veel makkelijker om een alcoholvrij biertje te pakken dan anders. Vooral de reacties vond ik grappig: dat zou ik echt niet kunnen, niet drinken. En zelfs nadat ik wel wat had gedronken, zeiden mensen dat ze het alsnog knap vonden, zo lang."

Doel behaald? "Ja. Ik wilde erachter komen of een avond stappen of feesten ook leuk is zonder drank. En dat is zo, je hebt drank niet nodig. Maar dat betekent niet dat ik niet meer drink vanaf nu. Wel minder. Soms verbaasde het me gewoon hoeveel drank erin gaat."

Om die ene dag te compenseren, is de maand nog niet over voor Anne. "Omdat ik gezondigd heb, ga ik nog maar een dagje door."

NOS

Applaus voor Niels (28). Hij is de enige die volledig droog stond in januari. "Het was niet makkelijk, na drie weken dacht ik: nu begint het wel erg lang te duren, die maand."

Aan het begin dacht Niels 'als ik het doe, doe ik het goed'. Dat betekende dus ook: geen tiramisu en zelfs geen stoofvlees waar een flinke scheut drank bij zit. "Ik ontdekte deze maand hoe vaak alcohol in het dagelijks leven voorkomt."

Je leven wordt er in elk geval niet saaier op.

Niels van Hattem

Vooraf dacht hij dat de verjaardag van zijn moeder wel eens het breekpunt kon worden. Maar dat viel mee. "Iedereen had het artikel gelezen, dus bleven ze voor de grap biertjes aanbieden. Maar dat maakte het juist wel makkelijk om te zeggen: nee, doe maar een bitter lemon."

Of 'ie morgen naar de drank grijpt? "Niet meteen 's ochtends, maar ik ga bij het eten een heel goede fles wijn opentrekken. Een van het duurdere soort."

Volgend jaar weer? "Ik denk het wel. Tegen alle twijfelaars zou ik willen zeggen: je leven wordt er in elk geval niet saaier op."

STER reclame