Aangepast

Dry January: lukt het deze mensen een maand niet te drinken?

Te diep in het glaasje gekeken met Oud en Nieuw? Je bent niet de enige: meerdere mensen zijn wel even klaar met drinken na alle feestdagen en brengen de maand januari door zonder alcohol. Het fenomeen Dry January is komen overwaaien uit Groot-Brittannië.

De tijdelijke onthouders doen het vooral omwille van hun gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat je je na een maandje al fitter voelt. Je slaapt beter, hebt minder buikvet, een lagere cholesterolwaarde en een gezondere lever. En het is goed voor je portemonnee.

We volgen vier personen in hun poging een maand niet te drinken. Over een maand zal blijken hoe het ze is afgegaan.

Anne Vries

Anne (27) houdt wel van een biertje, maar gaat deze maand proberen de drank te laten staan. "Ik heb het vrij abrupt besloten met Oud en Nieuw. Die nacht mocht ik wel nog drinken van mezelf, maar sinds ik wakker ben geworden op 1 januari niet meer."

De reden om te stoppen? "Ik ben helemaal klaar met alle alcohol door de feestdagen." Normaal probeert ze het drinken tot het weekend te beperken. Dan drinkt ze toch al snel tien tot vijftien biertjes. "Als je bijhoudt hoeveel het is, is het allemaal best confronterend." In het weekend gaat ze nu voor alcoholvrij bier. "Je hebt tegenwoordig best lekkere."

Anne denkt dat ze het vooral moeilijk gaat krijgen tijdens etentjes met vrienden. "Ik probeer altijd met vrienden restaurants uit, dan begeleidt de wijn zo'n gerecht. Nu ga ik voor een alcoholvrij cocktailarrangement. Dan maak je wel een statement." De kans dat ze het volhoudt, schat ze in op 95 procent. "Ik moet een heel zwak moment hebben, wil ik het niet afmaken."

Killian van Schaik

Killian (22) heeft geen probleem met hoeveel hij drinkt. "Ik zie mezelf niet als alcoholist, maar ik leef wel tussen de studenten, met veel feestjes. Als ik het eerste biertje heb gepakt, stop ik niet tot ik naar huis ga. Zonder helemaal de controle kwijt te raken. Ik ken mijn grenzen beter dan vroeger."

"Ik denk niet dat het per se slecht is om te drinken als je een drukke week hebt gehad. Door drank kan je ook stress laten gaan. Ik ben benieuwd of dat ook gebeurt zonder alcohol." Hij vindt het irritant dat hij zo moe van drank wordt. "De dag erna ben je kapot. Ik hoop dat ik nu meer energie krijg."

Je gaat niet twaalf chocomelk drinken.

Killian van Schaik

Als alternatief voor zijn biertje denkt hij aan chocomelk. "Maar je gaat niet twaalf chocomelk drinken. Dat laat ook zien hoe bizar het is dat mensen wel twaalf bier wegtikken op een avond." Volgens hem is drinken veel te sociaal geaccepteerd. "Roken dat kan echt niet meer en er zijn ook steeds meer mensen die geen vlees eten. Ik heb het gevoel dat dit voor drinken niet geldt."

De komende maand wil hij zo min mogelijk drinken. "Ik ben niet zo stellig dat ik vind dat je helemaal niet kan drinken, maar het is goed om er bewuster van te worden." De kans dat het 'm lukt schat hij op 50 procent.

Niels van Hattum

Niels was eigenlijk helemaal niet van plan om januari 'droog' door te brengen, tot het onderwerp dinsdagochtend voorbijkwam in zijn ochtendprogramma op Radio Rijnmond. Ik heb nog helemaal geen alcohol gedronken in 2018, dacht hij - het glaasje champagne om één over twaalf even niet meegerekend. "En eigenlijk ben ik heel benieuwd hoe het is om dit een stuk langer vol te houden. En of het me lukt om een maand lang 'nee' te blijven zeggen."

Normaal gesproken is Niels geen hele grote drinker, maar er zijn nu al een paar momenten waar hij behoorlijk tegenop ziet. "Januari is eigenlijk een hele vervelende maand, want het stikt van de nieuwjaarsborrels. De belangrijkste test komt op 22 januari, want dan is mijn moeder jarig."

Niels denkt dat het vooral een goede test zal zijn voor zijn doorzettingsvermogen. "Extreme katers heb ik bijna nooit, dus lichamelijk verwacht ik niet zo veel verandering. Maar misschien denk ik over een maandje wel: ik drink nooit meer." Hij zal wel moeite hebben met de sociale druk. "En ik heb zeker geen zin om een maand lang de Bob te spelen." Hoe groot schat hij de kans dat het lukt? "80 procent."

Mirna Wiggers

Mirna (19) besloot klokslag twaalf uur, toen het vuurwerk de lucht in ging, om te stoppen met drinken. "Ik had geen zin meer in drank en dacht: dit is een goed moment om mijzelf te testen."

Ook voor haar portemonnee komt het besluit goed uit. "Van frisdrank kan ik veel minder op. Op deze manier geef ik minder geld uit. Ik blijf toch een student."

Mirna vindt het niet nodig om te drinken. "Ik kan prima zonder. Maar soms merk ik wel dat ik er op een feestje niet helemaal inkom. Dat de mensen om je heen op een ander niveau zitten." Ze denkt dat een maandje bronwater en fris haar makkelijk af zal gaan. Slagingskans: 85 procent.

Deel artikel: