NOS Op 3
NOS

Afgelopen vrijdag, een jongerencentrum in Amsterdam. Twee schutters met bivakmutsen rennen naar binnen en beginnen te schieten. Een stagiair van 17 komt om. Twee anderen raken gewond. Wat was daar aan de hand?

De politie onderzoekt ten eerste of de dode wel de dode had moeten zijn - en of niet eigenlijk een andere man van 19 het doelwit was. Hij werd namelijk eind vorig jaar ook al beschoten en is een bekende van de politie.

Het is verder nog onduidelijk of deze zaak ook iets te maken heeft met de Mocro-oorlog die in Amsterdam woedt. Bij deze vete tussen rivaliserende kampen zijn het vaak jonge mannen die met zware, automatische wapens moorden plegen.

Hoe komen zij aan die wapens?

Ze horen praatjes over hoe ze snel rijk kunnen worden in de drugswereld.

Eric Bervoets, criminoloog

Criminoloog Eric Bervoets deed onderzoek naar criminele jeugdbendes. "Heel vaak waren leden daarvan voormalig hangjongeren. Ze zijn heel kwetsbaar en horen praatjes aan hoe snel ze rijk kunnen worden in de drugshandel."

"Voor hen is het niet vreselijk moeilijk om aan vuurwapens te komen. Als je bijvoorbeeld in een coffeeshop, shisha-lounge of buurthuis de juiste mensen aanspreekt, kom je zo in contact met wapenhandelaren."

Nu zie je ze ook gewoon met kalasjnikovs lopen.

Monique Bruinsma over jonge drugshandelaren

Monique Bruinsma herkent dat. Ze schreef onder meer het rapport Nationaal dreigingsbeeld vuurwapenhandel. "In de drugshandel is men steeds meer met elkaar aan het samenwerken. Netwerken breiden uit en zo sta je sneller in contact met iemand die vuurwapens uit het buitenland kan regelen."

Door het geld dat de jonge mannen in de drugshandel verdienen, lopen ze nu ook met zwaardere wapens rond, zegt Bruinsma. "Vroeger hadden dit soort groepen met een minder zwaar profiel vaak luchtdrukwapens, maar nu zie je ze ook gewoon met kalasjnikovs lopen."

Beide experts noemen ook het dark web als handelsplaats voor zo'n beetje alles dat verboden is.

Onder meer leden van de Mocromaffia staan bekend om het gebruik van de kalasjnikov, zegt Bervoets. Die wapens werden in de jaren 90 gebruikt in de Joegoslavië-oorlog. "Een deel daarvan is opgekocht door Nederlandse wapenhandelaars. Volgens Bervoets goedkoop, omdat ze vies zijn. "Ze zitten vol oude vingerafdrukken en zijn heel lang geleden al gemaakt."

Bovendien zijn die wapens in handen van ongetrainde jonge mannen, waardoor volgens kenners ook nog eens gauw onschuldige slachtoffers vallen. "Ze schieten soms gewoon in het rond en kijken soms niet eens of ze een doelwit herkennen."

"In die wereld is een grote vraag naar schutters. Als iemand gevoelig is door zijn verleden, of een fout netwerk, steekt 'ie al gauw zijn vinger op." En dat is juist gevaarlijk. "Het zijn echt harde jongens die schijt aan alles hebben."

Terug naar afgelopen vrijdag. De politie zit nog met veel vragen over de zaak en roept de hulp in van mensen die in de buurt waren en mogelijk iets hebben gezien of gefilmd. Burgemeester van Aartsen van Amsterdam zegt dat hij snel met de politie gaat overleggen om de situatie in de buurt te verbeteren.

STER reclame