Aangepast

Wat ruimtestation ISS ons zoal heeft opgeleverd

Het gigantische ruimtestation ISS raast met 27.000 kilometer per uur in een baan om de aarde. De vraag is alleen hoe lang nog, nu Trump heeft bedacht dat hij misschien stopt met geld steken in het project.

ISS ontstond uit een grote internationale samenwerking om wetenschappelijk onderzoek te doen in de ruimte. In de meer dan twee decennia dat ISS bestaat, gingen tientallen wetenschappers de ruimte in - de Nederlander André Kuipers was er een van.

We zetten een paar dingen op een rij die we op aarde te danken hebben aan het onderzoek in het ruimtestation.

Watertap met zuiveringstechniek uit ISS

Waterzuiveringssystemen

In zo'n ruimtestation is natuurlijk niet oneindig veel water, dus is er een gesloten circuit aangelegd. Dat betekent dat al het water wordt hergebruikt, tot de urine en het zweet van de astronauten aan toe. Natuurlijk wordt het water gezuiverd met filters en speciale chemicaliën.

Deze systemen zijn ontwikkeld voor ISS, maar worden volgens de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA inmiddels ook veel op aarde gebruikt. Vooral droge plekken in de wereld of plaatsen waar het water verontreinigd is, zoals bijvoorbeeld in Mexico, hebben baat bij deze techniek.

Met de ISS-techniek worden oogbewegingen gemeten

Ooglaseren

Hier denk je misschien niet meteen aan bij een ruimtestation. Maar de techniek die ooglaseren mogelijk maakt, is ontstaan in het ISS. Wetenschappers deden experimenten om te kijken hoe ogen bewegen in gewichtloze status. Dit leverde inzichten op die ervoor zorgen dat we nu oogcorrectie kunnen doen met lasers.

De techniek om de oogbewegingen te volgen noemt NASA "essentieel voor het precisiewerk met een laser op een oogbol".

Een Canadese dokter gebruikt de robotarm in de operatiekamer

Robotica in de operatiekamer

Robotarmen duiken op in de operatiekamer, vooral om bij de plekken te komen in het lichaam die eigenlijk niet te opereren zijn. De techniek die chirurgen hierbij gebruiken is ontwikkeld in het ISS. Niet om te opereren in de ruimte, maar wel om bijvoorbeeld met veel precisie het ruimtestation te kunnen repareren.

Het ruimtestation ISS heeft geen eeuwige levensduur, de verwachting is dat het nog tot 2028 mee kan. De kans is niet groot dat jij er ooit in zult rondzweven, maar het is wel mogelijk om rond te kijken vanuit je leunstoel.

Deel artikel: