Aangepast

Ook vrouwen wagen vaker gok met bitcoins

  • Marieke Kuypers en Loes van Langen

  • Marieke Kuypers en Loes van Langen

Ze waren eerst vooral populair onder mannen, maar lijken nu ook de belangstelling van vrouwen te winnen: cryptomunten. In de Verenigde Staten investeren steeds meer vrouwen in de digitale munt. In 2016 was volgens cijfers van Coin Dance wereldwijd nog maar 1,76 procent van de bitcoin-investeerders vrouw. Inmiddels is dat verdubbeld tot 3,43 procent. Worden Nederlandse vrouwen ook al enthousiast van digitaal geld?

"Jazeker", zegt bitcoinexpert en -enthousiasteling van het eerste uur Eveline Klumpers. "Bij meetups over cryptomunten twee jaar geleden kwamen honderd mannen en misschien drie vrouwen. Inmiddels zijn dat er meer. Maar de echte fanatiekelingen ken ik allemaal, dus het is nog steeds een relatief kleine groep."

Techniek en financiën zijn over het algemeen mannenwerelden.

Eveline Klumpers, bitcoinexpert

Waarom is het dan nog zo'n mannenwereld? Klumpers denkt dat mannen vaak meer risico durven te nemen. "Je moet je goed inlezen, maar het blijft natuurlijk gewoon gokken. Je kunt het ene uur vijftig euro winnen en het volgende uur honderd euro verliezen."

Wat volgens haar ook niet meehelpt is dat de munten vaak met techniek worden geassocieerd. "Techniek en financiën zijn over het algemeen mannenwerelden. Vrouwen denken dat ze er te weinig vanaf weten."

Voor hen is de drempel hoger, denkt Klumpers. "Terwijl ik zelf ook niet technisch ben. Vrouwen kunnen juist veel toevoegen aan hoe deze wereld ingericht wordt. Ze zijn vaak veel stabieler."

Najat Zrigou

Najat Zrigou (26) begon in december haar crypto-portemonnee met de meest bekende munt: bitcoin. Door verhalen van anderen raakte ze geïnteresseerd en besloot ze het er zelf op te wagen. "In het begin vond ik het best eng, want ik had er niet zo veel verstand van. Ik dacht: 'Het is eigenlijk net zoals naar het casino gaan."

Eenmaal begonnen kreeg ze de smaak te pakken. Na de bitcoin kwamen steeds meer munten: Verge, PACcoin, RedCoin en Printerium. Ze blijft nu op de hoogte van alle trends en statistieken rond de munten. "Je kunt op allerlei sites informatie vinden, in Facebookgroepen of op YouTube."

Veel andere vrouwen die in cryptomunten investeren kent Najat nog niet, "Ik heb het er wel eens over gehad met een vriendin, maar die speelde het eigenlijk meteen door naar haar vriend. Toen is hij er ingedoken." Ze ziet wel dat vrouwen in Facebookgroepen de cryptomunten ook interessant vinden.

Kom op vrouwen, kom even in actie en verdiep je erin!

Najat Zrigou

Voor vrouwen die misschien willen investeren heeft ze wel een tip: "Je moet het gewoon doen en vooral niet denken dat alleen mannen het doen. Ik zou zeggen, kom op vrouwen, kom even in actie en verdiep je erin!"

Een verschil tussen mannen en vrouwen in de crypto-handel is er volgens Najat niet. "Achter de computer maakt het niet uit of je een man of vrouw bent. Dan is het gewoon grafieken en trends bekijken."

Elke Storm

Elke Storm (28) is pas net ingestapt. "Ik vind het best spannend." Vooral in het begin checkte ze elke dag op haar telefoon hoe het met de munten ging. "Ik zag ze dalen. Daar werd ik wel zenuwachtig van, maar ik heb er vertrouwen in dat ze op lange termijn weer gaan stijgen."

"Ik ben begonnen met vijftig euro. Normaal koop ik een eindejaarslot, dus dit leek mij een prima alternatief. Ondertussen zit ik er wel voor meer geld in."

Ze investeert in Bitcoin, Litecoin, Verge en IOTA. "Vooral die laatste was een hele bewuste keuze. IOTA investeert in The Internet of Things. Daarbij worden alledaagse dingen zoals je vuilnisbak of een stoplicht verbonden met internet. Ik zie daar wel toekomst in."

Dat ze misschien één van de weinige vrouwen is die in cryptomunten investeert, had ze niet zo beseft. "Ik realiseer mij nu dat ik helemaal geen andere vrouwen ken die dit doen. In onze WhatsApp-groep ben ik ook de enige." Ze vindt het zonde dat er weinig vrouwen meedoen. "Ze laten echt een kans liggen. Je kan makkelijk geld verdienen."

Deel artikel: