Aangepast

Houdt Boef aan z'n uitspraken een boycot over?

  • Jos Stolper

    redacteur NOS op 3

  • Jos Stolper

    redacteur NOS op 3

24 uur na het excuusfilmpje van Boef over zijn uitspraken over drie vrouwen die hem een lift hadden gegeven, zijn de reacties er niet minder om. Mattie Valk van Qmusic was vanochtend op de radio flink klaar met de rapper. "Dit is echt de reden waarom het zo misgaat onder jongeren."

In de Nieuwsjaarnacht kreeg Boef een lift van drie vrouwen, omdat hij autopech had. Maar op Snapchat plaatste hij later een video waarin hij de vrouwen 'kechs' noemde, straattaal voor hoeren. Zijn excuses zijn voor sommigen dus niet genoeg.

Als het aan Mattie ligt, wordt Boef nu niet meer op de radio gedraaid: "Hij heeft een dag later een excuusfilmpje opgenomen waarin hij zei: "Joh, ik was dronken" en nog even ging benadrukken waarom hij die vrouwen kechs had genoemd. Het is een enorme pannenkoek. Je moet geen minuut meer van deze jongen draaien."

De dj heeft dat trouwens in het verleden ook nog nooit gedaan.

Bij NPO 3FM zal Boef gewoon nog te horen zijn, zegt muziekcoördinator Diederik van Zessen van 3FM. "Als we hem van de radio halen zal dat zijn standpunt en dat van zijn volgers niet veranderen. We willen hem liever uitnodigen om bij ons te komen vertellen waarom hij dit vindt. Maar als dj's hem om persoonlijke redenen niet meer willen draaien, dan mogen ze dat gewoon doen."

Eva Koreman, dj bij 3FM, doet Boef voorlopig in de ban. "Er zijn heel veel controversiële artiesten en je kan ook niet verwachten dat ze alles goed doen. Maar ik vind het vreselijk dat hij zo over vrouwen denkt. Hij verdient zijn geld door in de club voor ons op te treden, maar blijkbaar mogen wij, vrouwen, er niet eens zijn van hem."

Eva Koreman

"In het geval van Boef is het helemaal wrang omdat ik ook heb meegedaan aan de Habiba-challenge. Als hij vindt dat meisjes in de kroeg al kechs zijn, dan wil ik niet weten wat hij nu over mij denkt."

Bij FunX zal de rapper wel gewoon op de radio blijven, vertelt adjunct-zendermanager Maarten Geerlings. "We draaiden Boef sowieso al veel omdat onze doelgroep hem tof vindt. Het is niet handig wat hij heeft gezegd, maar jonge mensen maken fouten en van die fouten leer je weer. Hij heeft zijn excuses aangeboden en we hopen dat hij daarvan leert."

Youstoub

FunX-dj YousToub is het daarmee eens en gaat zelfs nog wat verder: "Als iemand mij als dj verbiedt Boef te draaien, neem ik ontslag. De hele boycot vind ik heel overdreven, hij heeft zijn excuses aangeboden. Het is hypocriet om Boef nu ineens niet meer te draaien terwijl ze genoeg artiesten een podium geven die veel ergere dingen hebben gedaan."

Boefs managementbureau SPEC zegt geschrokken te zijn van zijn uitlatingen. "We herkennen hem hier niet in. Hij heeft ons uitgelegd dat hij dronken een Snapchat had geplaatst waarna hij de volgende dag bestookt werd met reacties. Hij voelde zich aangevallen en heeft in een vlaag van woede impulsief gereageerd. We kijken nu vooruit, want je kan een fout niet goedpraten met woorden maar wel met daden. Het is aan Boef om te laten zien wie hij echt is."

België

In België is ook verontwaardigd gereageerd op de uitspraken van Boef. Staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir noemt de rapper op Facebook een "dwaas, zielig en gefrustreerd mannetje dat overduidelijk moet compenseren voor zijn kleine verstand".

Karolien Debecker, dj bij MNM België, zegt dat Boef daar voorlopig niet meer gedraaid gaat worden.

Haar collega-dj Laurens Luyten gaat Boef voorlopig ook niet meer draaien.

Deel artikel: