Danny Simons en Iris de Graaf
Danny Simons en Iris de Graaf
Denk je aan 2017 dan denk je aan de tijdelijke break-up tussen Enzo en Dee, de muzikale doorbraak van FamkeLouise en YouTubers die een benefietsingle opnamen voor de orkaanslachtoffers op Sint-Maarten. Tenminste, als je tussen de 13 en 19 jaar bent en heel veel op YouTube zit.
Heb je geen idee waar dit over gaat? Dan heb je volgens jong Nederland toch echt onder een steen gelegen het afgelopen jaar en moet je even verder lezen. Heb je nu al een paar 'o ja-momentjes' gehad? Mooi, want er zullen er nog meer volgen in dit YouTube-jaaroverzicht van NOS Mashup aan de hand van drie thema's, verdeeld over drie video's.
Music
Nederlandse hiphop en YouTube waren een gouden combinatie in 2017. Zo stonden Boef, Lil' Kleine en Ronnie Flex in de top-10 van meest bekeken muziekvideo's in Nederland. Maar er waren ook succesvolle nieuwkomers: darter Raymond van Barneveld scoorde bijvoorbeeld een bescheiden hit door samen te werken met rapper Donnie en de twee videoclips van YouTuber FamkeLouise hebben miljoenen views.
YouTube liet in 2017 goed zien dat je tegenwoordig niet per se een platenlabel nodig hebt om een succesvol muzikant te worden. Kijk maar naar de muzikale beloftes voor 2018: Nederlandse YouTube-artiesten Emma Heesters (50+ miljoen views) en Davina Michelle (7 miljoen views). Oké, Emma heeft deze zomer wel een contract getekend in New York en Davina voert op dit moment nog gesprekken, maar voordat de muziekbazen bij hen aanklopten, hadden ze al succes.
Bij Davina kwam dat succes wel heel snel. In februari zette ze haar kanaal op en acht maanden later kreeg ze veel media-aandacht toen zangeres Pink haar de hemel in prees in een reactievideo. Pink had namelijk Davina's cover van haar hit What about us gezien en vond de cover beter dan haar eigen versie. Davina's versie is inmiddels al 3 miljoen keer bekeken.
Davina: "Het fijne aan YouTube-video's maken is dat je het op je eigen manier kan doen. En het is relatief goedkoop. Als je 100.000 volgers hebt en ze delen het allemaal, dan is dat goede promotie."
Maar als het al zo goed gaat, waarom dan toch nog een platenlabel? "Ik zing nu vooral liedjes van anderen, maar ik wil meer eigen muziek maken", vertelt Davina. "Het liefst zou ik daarbij hulp krijgen van iemand die Engels als moedertaal heeft, dan krijg je betere teksten."
Toch zegt ze de covers nog niet helemaal vaarwel. "Die blijf ik gewoon uploaden in 2018."
Heroes
Je bent natuurlijk een held als je met bijna 11 miljoen views de meest bekeken YouTube-video van Nederland hebt, zoals Arjen Lubach. Zijn introductie van Nederland aan president Trump ging de hele wereld over. Maar het is misschien nog beter als je je YouTube-fame inzet voor een ander.
Robin van het kanaal BENR maakte bijvoorbeeld een serie over zijn vader met kanker. De inkomsten daarvan zijn bedoeld voor kankeronderzoek. BNN-presentator Tim Hofman van het kanaal BOOS ving klappen van een huisbaas omdat-ie het opnam voor een ontevreden huurster. En dan was er nog YouTuber Dylan Haegens - een grote speler met 1,2 miljoen abonnees - die een stichting oprichtte voor jonge fans met psychische problemen.
Maar Colin van der Sanden, ook al is-ie nog maar 13, is wat ons betreft toch wel dé held van 2017. Dat heeft te maken met zijn steun voor Ajax-speler Abdelhak Nouri. Die belandde in juli in het ziekenhuis met ernstige en blijvende hersenschade. Tijdens een oefenwedstrijd kreeg hij last van hartritmestoornissen en hij moest gereanimeerd worden.
Colin was daar zo door gegrepen, dat hij een video opnam voor de Ajacied, die nu meer dan 450.000 views heeft. Want ook al haat hij Ajax als Feyenoord-fan, dit gun je niemand, was zijn boodschap. "Wat ik zo erg vind, is dat er mensen zijn die dingen zeggen als 'mooi zo, opkankeren met die neus'. Dat begrijp ik gewoon niet. Je kunt niemand toch zoiets ergs... Kanker is een ziekte, geen scheldwoord."
Toch kreeg Colin niet van iedereen steun met zijn moedige filmpje. Het filmpje kreeg duizend dislikes en op school lachten ze hem zelfs uit. Maar echte helden als Colin laten natuurlijk niet zo makkelijk over zich heen lopen: voor de Week Tegen Pesten nam hij een anti-pestlied op met bijbehorende clip.
Lovers & Haters
Op de valreep van 2017 maakte vlogger Monica Geuze op Instagram bekend dat ze zwanger is van voetballer Lars Veldwijk, maar het was natuurlijk vooral het jaar van de YouTube break-ups. De break-up van Enzo en Dee kreeg de meeste media-aandacht als beroemdste YouTube-koppel van Nederland. Maar ook sterren als Milan en Jill, Melanie en Jasper en Gio en Juultje gingen uit elkaar. Alhoewel, Gio en Juultje zijn alweer een setje, net als Enzo en Dee.
Alle koppels hielden ons zelf op de hoogte van hun liefdeslevens in hun video's. Want als je jezelf helemaal blootgeeft op het internet, moet je ook zoiets vervelends uitleggen.
Verder vlogen de disstracks je om de oren op YouTube. Heel bekend zijn die van Milan en GameMeneer. Disstracks zijn liedjes waarin YouTubers elkaar belachelijk maken. Het lijkt vaak alsof ze echt ruzie hebben, maar uiteindelijk gaat het allemaal om de views.
Wie wel echt werd gehaat op YouTube het afgelopen jaar is Tim van Teunenbroek, beter bekend als Snapking. Ook al heeft-ie ruim 360.000 abonnees, dat betekent nog niet dat hij bij iedereen populair is. Of je vindt hem superstoer door zijn video's waarin hij vecht- en vrijpartijen laat zien, of je haat hem omdat hij zijn voorbeeldfunctie niet serieus neemt.
In 2017 kreeg Snapking de Autoriteit Consument en Markt, teleurgestelde fans en hun ouders op z'n dak, omdat hij geld aftroggelde met een duur telefoonnummer. Zijn kijkers konden dat nummer bellen om hem aan de lijn te krijgen, elk honderdste telefoontje zou doorverbonden worden, maar van de 6450 bellers kreeg vrijwel niemand Snapking te spreken.
Van die fout heeft hij geleerd, zegt hij tegen NOS Mashup. "In 2018 ga ik voor meer likes, minder dislikes en ik ga beter nadenken voordat ik iets upload." Dat betekent niet alleen het einde van filmpjes waarin hij zijn kijkers bijvoorbeeld oproept om een 0909-nummer te bellen, maar ook het einde van de video's over seks en geweld. "Snapking stopt in 2018, ik beloof dat ik alles verwijder en er komt positieve content voor in de plaats."