Aangepast

Eritrese vluchtelingen: 'ik wil niet mijn hele leven in het leger' #ongehoord

  • Bobby Schinkel

  • Bobby Schinkel

Mana vluchtte uit Eritrea

Ze vluchtten uit Eritrea en voelen zich zelfs in Nederland onveilig. Bijvoorbeeld omdat veel Eritrese vluchtelingen gedwongen worden 'diasporabelasting' te betalen.

Ook kwamen Eritreeërs regelmatig in het nieuws vanwege de integratieproblemen. Zo bestaat hun taal, het Tigrinya, uit een compleet ander schrift dan het onze.

Maar er zijn ook succesverhalen, zoals dat van Mana (22). Hij kwam twee jaar geleden via Libië naar Nederland en woont nu in Den Bosch. Hij volgt inmiddels een opleiding, heeft een baan en spreekt Nederlands. Toch ligt ook hij regelmatig wakker.

In Nederland wonen ongeveer 20.000 Eritreeërs

In Libië trof Mana een wetteloze vrijstaat aan. Vluchtelingen worden er verhandeld, gekidnapt of gedood. Mana kwam veilig in Nederland, maar had veel zorgen om z'n kleine broertje die dezelfde route nam.

Dat Mana wil meewerken aan een item is niet vanzelfsprekend. Veel nieuwkomers willen niet praten uit angst voor represailles vanuit het thuisland. Ons publiek vond de Eritreeërs daarom ongehoord. Maar Mana heeft z'n redenen: "Vertel de mensen over Libië. Het is echt heel erg daar".

Deel artikel: