Aangepast

'Wat we sinds juli verloren, hebben we in 10 jaar niet verdiend' #ongehoord

  • Jurjen IJsseldijk

    redacteur NOS op 3

  • Jurjen IJsseldijk

    redacteur NOS op 3

Ongehoord: wat als je fipronil in je stal hebt?

Met het nieuws over 'gevaarlijke' eieren ver achter ons, eten we inmiddels allemaal weer eieren. Maar geen eieren van het kippenbedrijf van de familie Kieft. Zij deden zaken met Chickfriend, dat hun stallen behandelde met een anti-luizenmiddel waar stiekem fipronil in was gemengd. Het kostte de familie tonnen.

Het is begin augustus als de NVWA in Nieuwsuur aanraadt om éven geen eieren te eten. Dat stofje, fipronil, zou een gevaar zijn voor de volksgezondheid. Voor de zekerheid checken we de eitjes in onze koelkasten. Die waar met klein rode lettertjes X-NL-40155XX op staan, zouden het gevaarlijkst zijn.

De eierverkoop was na ruim een week alweer redelijk op niveau

Zoals je in de verkoopcijfers hierboven ziet, is de rust na ruim een week weer teruggekeerd bij de Nederlandse consument. Met Kerst en Pasen zijn enorme pieken te zien in de eierverkoop in Nederland. Begin augustus een enorme dip. Deels omdat Nederlanders een doosje eieren overslaan, deels omdat in supermarkten schappen even leeg blijven.

Maar voor de familie Kieft duurt de fipronil-crisis veel langer dan een week. Al een half jaar ligt kippenbedrijf Kieft grotendeels stil. Test na test blijft het fipronil-gehalte te hoog.

"In het begin zeiden wij: we ruimen de kippen nooit." Tot in oktober de situatie onhoudbaar werd. De 30.000 leghennen van de familie moesten noodgedwongen worden geruimd. "Dat is vreselijk, met geen woorden te beschrijven. Jij moet het besluit nemen dat er een streep doorheen gaat. Dat had niet mogen gebeuren, daar ben ik geen boer voor geworden."

Deel artikel: