Wat is je opleiding waard op de arbeidsmarkt?

Terwijl er elk jaar weer nieuwe bloemhandelaren en creatief therapeuten afstuderen, zitten werkgevers op dit moment juist te springen om verpleegkundigen of procestechnici. Aan de ene kant is dat logisch, want het belangrijkste is natuurlijk dat je een opleiding kiest die bij je past. Maar uit onderzoek is ook gebleken dat afgestudeerden die geen baan kunnen vinden, achteraf vaak een stuk minder blij zijn met hun gekozen opleiding.

"Dat heeft vooral te maken met informatiegebrek op het moment dat ze de keuze maken", zegt Michel van Smoorenburg, analist bij het UWV. "Mensen die een kunstopleiding doen, hebben een slechte arbeidsmarktpositie. Toch hebben zij niet zo vaak spijt, omdat ze dit wel echt wisten van tevoren en hebben ingecalculeerd."

Maar het kan dus toch best handig zijn om een beetje rekening te houden met de vraag of werkgevers straks ook echt op jou zitten te wachten. Wat zijn je baankansen met jouw opleiding, als je kijkt naar baankansen binnen je sector en salaris?

Het is natuurlijk best lastig om precies te zeggen wat de baankansen zijn met een bepaalde opleiding. De onderzoekers van het UWV en Maastricht University keken nog wat verder: ze vroegen afgestudeerden de afgelopen vijf jaar niet alleen óf ze werk hadden, maar ook of dat een baan in het vakgebied was en of er sprake was van een vast of flexibel contract.

Procestechnicus verdient het meest

Wat blijkt: op mbo-niveau heb je op dit moment met de opleiding procestechniek, waarbij je vooral machines leert bedienen, de beste positie op de arbeidsmarkt. De afgestudeerden met deze opleiding verdienen het meest van alle mbo-opleidingen, er is nagenoeg niemand werkloos en bijna iedereen heeft een vaste baan in dit vakgebied. Ook met mbo scheepvaart zit je goed.

Hoe zit het precies met de baankansen en salarissen voor jouw opleiding? Check dat in onderstaande tool. Geef bovenin aan of het gaat om hbo of mbo en links in welke sector jouw studie valt. Zo kan je zien hoe jouw opleiding scoort tegenover andere opleidingen. Klik hier om de tool op volledig scherm te bekijken.

Minder blij ben je als je de mbo3-opleiding automatisering doet of hebt gedaan: in dit vakgebied vinden afgestudeerden nauwelijks werk, of alleen tijdelijk. Werkgevers zoeken volgens het UWV voor dit soort werk nu vaker naar hbo'ers of zelfs wo'ers. Ook met een opleiding toerisme en recreatie, bedrijfsadministratie en bloemschikken op niveau 3 zijn mensen vaak werkloos.

Mechatronisch ingenieur en verloskundigen

Op hbo-niveau zijn mensen met een opleiding mechatronica, waarbij je bijvoorbeeld airbags, operatiearmen en 3D-printers leert maken, spekkopers. Zij hebben een hoog salaris en vaak een vaste baan op passend niveau. Afgestudeerde verloskundigen verdienen nog iets meer, maar nadeel in dat beroep is dat je niet vaak een vaste baan hebt. Ook met hbo maritiem officier kan je een zeer goede boterham verdienen.

Maar wie een hbo-opleiding oriëntaalse talen en communicatie doet, krijgt het moeilijk op de arbeidsmarkt. Nog geen vijfde van alle afgestudeerden gaat ook daadwerkelijk in het eigen vakgebied aan de slag en meer dan 40 procent werkt onder het niveau.

Ook mensen met de opleiding autonome beeldende kust, erfgoedprofessional en antroposofische gezondheidszorg hebben weinig kans op een baan die past bij hun opleiding.

Helaas, deze YouTube video is niet meer beschikbaar

Werkgevers zitten dus vooral te wachten op technici, zoals procestechnici en mechatronisch ingenieurs. Maar de vraag is wel: voor hoelang nog, met de robotisering in het achterhoofd? Je kan nu wel voor die opleiding kiezen, maar straks loop je het risico dat jouw beroep weer helemaal verdwijnt.

"De technologische ontwikkelingen zullen zeker bij bepaalde beroepen een rol spelen", bevestigt Van Smoorenburg. "Maar het is echt niet zo dat je in de kunst opeens heel veel betaald krijgt en in de techniek niet meer. De veranderingen gaan heel geleidelijk. Er wordt daarover veel geroepen, maar het lijkt mij in dit geval toch beter om naar de cijfers te kijken. En daar je keuze mede op te baseren"

Deel artikel: