NOSop3

Flexibele zzp'er of onderbetaalde klusjesman?

Aangepast
Geschreven door
Emil van Oers
verslaggever NOS op 3
Platformeconomie? Zo werken online bezorgdiensten

"Onze koeriers houden van de flexibiliteit die je hebt als zelfstandige", zegt maaltijdbezorgplatform Deliveroo. Maar de maaltijdbezorgers zelf zien dat lang niet altijd zo. Deze week gingen Deliveroo-koeriers de straat op om te protesteren tegen het verplicht zzp'er zijn, als je voor het platform wil (blijven) klussen.

Hoe zit het met zzp'en in wat we noemen de 'platformeconomie'? Gaat het om werknemers met een arbeidsovereenkomst of zijn zij volledig zelfstandig? En wat houdt 'platformeconomie' precies in? In bovenstaande video leggen we het uit.

Wat is de platformeconomie?

We bestellen eten via bijvoorbeeld UberEATS of Foodora, zoeken een schoonmaker via Helpling en vinden een vakman via Werkspot. De platformeconomie, waarin consumenten en organisaties elkaar op online marktplaatsen kunnen vinden, is booming business. Maar deze ontwikkeling leidt ook tot vragen, zoals over de (juridische) positie van iemand die in de platformeconomie werkt, bijvoorbeeld als fietskoerier of schoonmaker. De Tweede Kamercommissie voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid liet zich daar vandaag over bijpraten door onderzoekers en werkgevers en werknemers uit de platformsector.