UberEats-bezorger
NOS NieuwsAangepast

Maaltijdbezorgers vrezen 'race to the bottom'

Fietskoeriers die eten bezorgen voor Deliveroo of UberEATS zijn zzp'ers: ze moeten ingeschreven staan bij de Kamer van Koophandel en zijn zelf verantwoordelijk voor hun verzekeringen en pensioen. Bezorg je voor Thuisbezorgd.nl of Foodora? Dan ben je in loondienst en regelt je werkgever dat.

Dat leidt tot een ongelijk speelveld, zeiden vertegenwoordigers van Thuisbezorgd.nl en Foodora vandaag in een hoorzitting in de Tweede Kamer. Zij spreken van schijnzelfstandigheid voor de zzp'ers en roepen de overheid op om hier strenger tegen op te treden.

Een groep boze bezorgers van Deliveroo voerde eerder deze week al actie tegen wat in hun ogen een schijnconstructie is. Deliveroo maakte onlangs bekend dat het bezorgbedrijf binnenkort alleen nog maar met zzp'ers gaat werken. Bezorger Yorick Bleijenberg: "Echte zzp'ers zijn zelfstandig. Dat betekent dat ze kunnen bepalen voor wie ze werken, wanneer ze werken en hoeveel ze verdienen. Bij Deliveroo kan dat niet."

Werken als 'rider': deze twee jongens doen het

Volgens Vincent Hosman van Foodora kiest zijn bedrijf er bewust voor om mensen in loondienst aan te nemen. Het bedrijf maakt daardoor 60 tot 70 procent extra kosten, onder andere door pensioenen en verzekeringen. "Wij lopen extra risico. En we zijn bang dat er een competitievoordeel ontstaat om te switchen naar een zzp-model."

Jitse Groen, de oprichter van Thuisbezorgd.nl, spreekt van een race to the bottom. "Het klinkt misschien gek voor een internetbedrijf, maar wij geloven niet erg in een model waarin per opdracht wordt betaald. Dat komt doordat daarin met name kostenbesparingen worden bepleit en niet zozeer een verbetering van de omstandigheden voor werknemers."

Flexibiliteit

De vertegenwoordiger van Deliveroo kon wegens omstandigheden niet bij de hoorzitting aanwezig zijn. In een schriftelijke reactie laat het bedrijf weten dat het merendeel van hun werknemers vraagt om meer flexibiliteit en dat die op dit moment het beste bereikt kan worden met het zzp-model.

Wel vindt Deliveroo dat ook dit model eigenlijk niet toereikend is. "Wij willen riders meer zekerheid bieden, maar hebben tegelijkertijd flexibiliteit nodig. Dat mag nu niet allebei van de wetgever. We moeten naar een systeem met het beste van twee werelden: flexibiliteit én zekerheid."

De vertegenwoordigers van Foodora en Thuisbezorgd.nl vinden echter dat de wet niet hoeft te worden aangepast. Volgens Foodorabaas Hosman bieden de huidige contractuele vormen al voldoende ruimte om flexibel te kunnen werken. Wel vindt hij de huidige cao- en pensioenregelingen 'verouderd'. "Een groot deel van de werknemers zit helemaal niet persé op zo'n pensioen te wachten. Zeker niet als het een pensioen is dat hun geen voordeel biedt."

Beide ondernemers vinden dat de overheid strenger moet handhaven in de bestaande wetgeving. Ook Willem Bouwens, hoogleraar sociaal recht, denkt dat veel mensen zonder handhavende overheid 'de bescherming ontberen die hun volgens de wet toekomt'. "Omdat werkgevers dat wel doen, creëer je een ongelijk speelveld."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl