Tja, leuk is anders: onderhandelen over je salaris. Maar vaak loont het om dat te doen. Vooral als man, dat dan weer wel.
Deze week werd duidelijk dat er in Nederland geen volledige gelijkheid is tussen mannen en vrouwen. Zo verdienen vrouwen per uur gemiddeld 3 euro minder dan mannen.
Een reden zou volgens vakbond FNV zijn dat vrouwen minder succes hebben aan de onderhandelingstafel. Daarom vroegen wij een onderhandelingscoach om wat tips.
Wees zelfverzekerd
Volgens Ilona Eichhorn hebben vrouwen vaak de neiging om voorzichtig te praten. "Ze zeggen: 'We moeten het toch eigenlijk hebben over m'n salaris.' Terwijl mannen zeggen: 'We moeten het alleen nog hebben over m'n salaris.'"
En dat is een groot verschil, volgens deze onderhandelingscoach. "Je moet niet twijfelen aan je boodschap, want dan geef je je gesprekspartner de indruk dat het niet heel belangrijk is."
Omdat je het waard bent
Vraag in een gesprek niet gewoon om meer geld, maar maak duidelijk wat je waard bent. "Wees daar niet te bescheiden in. Natuurlijk moet je niet gaan overdrijven, maar vertel ze wat je kan en wat je doet. Dan kan je ook duidelijk maken waarom dat ene bedrag reëel is."
En kijk daarbij vooral naar jezelf. "Denk niet: ik verdien geen hoger salaris, want ik ben niet beter dan mijn collega's. Durf naar je eigen situatie te kijken, ook al kan een ander misschien iets beter."
Laat de ander zweten
Tot slot: zorg dat het zweet op de juiste rug staat. "Dus vanzelfsprekend niet bij jou, maar bij de ander. Straal uit dat je relaxt bent, door ervan uit te gaan dat de onderhandelingen wel gaan lukken."
Natuurlijk zul je tijdens het gesprek tegenargumenten krijgen. "Sta daar niet te lang bij stil en draai het om. Zorg ervoor dat jouw argumenten centraal staan in je onderhandelingen."
Enige nuance is natuurlijk wel op zijn plaats, want echt niet alle vrouwen zijn een ramp in onderhandelen. Eichhorn: "Zelf ben ik er juist ontzettend goed in. Ik denk altijd heel bewust na over wat ik ga zeggen en hoe ik dat ga doen."