Koningin Maxima en oud-minister Bussemaker op een bijeenkomst over financieel kwetsbare vrouwen
NOS NieuwsAangepast

Nederland keldert op ranglijst gelijkheid tussen man en vrouw

Op de ranglijst voor landen met gelijkheid tussen mannen en vrouwen zakt Nederland van de 16de naar de 32ste plaats. De ongelijkheid in inkomen en politieke macht is hier zelfs toegenomen, blijkt uit de lijst van het World Economic Forum.

Net als vorig jaar voert IJsland de lijst aan. Noorwegen steeg van de derde naar de tweede plek en wisselde stuivertje met Finland. Opvallende landen in de top zijn Rwanda (4), Nicaragua (6) en de Filipijnen (10).

Weggezakt

Op de eerste gelijkheidsranglijst in 2006 stond Nederland nog op de 12de plaats. Vorig jaar zakte Nederland van plek 13 naar 16.

Op het gebied van onderwijs is Nederland wereldwijd gedeeld koploper. Dat is wel samen met 26 andere landen. Mannen en vrouwen doen het tijdens hun studie even goed, blijkt uit de lijst. Veel slechter doet Nederland het op het gebied van politieke macht (25), arbeidsparticipatie en -inkomen (82) en gezondheid (108).

Teleurstellend

Kennisinstituut Atria voor emancipatie en vrouwengeschiedenis is teleurgesteld over de positie van Nederland. "Het rijke Nederland wordt nu ingehaald door een stuk minderbedeelde landen. Er zijn dus geen financiële argumenten voor onze lage score", zegt Esther de Jong van het instituut in het AD.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl