NOS NieuwsAangepast

Nederland zakt op lijst gelijkheid tussen man en vrouw

Nederland is drie plaatsen gezakt op de ranglijst van landen waar de minste ongelijkheid is tussen mannen en vrouwen, de Global Gender Gap Index. Drie Afrikaanse landen hebben ons voorbij gestreefd: Burundi, Namibië en Zuid-Afrika. Nederland staat nu 16e op die lijst van het World Economic Forum.

IJsland is net als vorig jaar koploper op de lijst. Daarna komen Noorwegen en Zweden. In de top 10 staan drie ontwikkelingslanden: Rwanda, de Filipijnen en Nicaragua. Nederland staat voor het eerst sinds 2010 niet meer tussen de beste vijftien, maar scoort nog altijd wel beter dan andere westerse landen als Groot-Brittannië en de Verenigde Staten.

De achteruitgang heeft volgens deskundigen te maken met het feit dat veel Nederlandse vrouwen geen betaald werk doen of minder salaris krijgen dan een man in dezelfde functie. In Nederland werken vrouwen vaak in deeltijd, veel meer dan mannen.

Verder werken Nederlandse vrouwen vaak in administratieve beroepen. Die banen dreigen te verdwijnen door automatisering.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl