NOS Op 3
Hoe je met live gamen duizenden euro's kan verdienen én vrienden maakt

Twintig uur per week voor een camera, duizenden euro's aan donaties en deals met grote bedrijven. Dat is het leven van een streamer op Twitch, het grootste videoplatform voor gamers ter wereld. Dit weekend is in Californië het grootste Twitch-event van de wereld: Twitchcon.

Twitch is een soort YouTube voor gamers, maar met een belangrijk verschil: het draait allemaal om livestreaming. Al jaren is het dé site om live e-sporten te kijken. En dan gaat het zowel om grote gametoernooien als om mensen die gamen en dat live streamen.

Marcella en Mathia zijn zulke streamers. Marcella heeft ruim 43.000 volgers, Mathia bijna 20.000. Elke dag gamen ze een uur of vier voor hun volgers, met wie ze ook samen spelen.

Mathia in haar 'woman-cave', zoals ze het zelf noemt NOS / Roel van Niekerk

De kijkers waarderen de streams van Mathia en Marcella niet alleen door te kijken en te abonneren, maar ook met geld. Ze kunnen zich abonneren op de stream - vanaf vijf dollar per maand - en doneren. Meestal gaat dat om een paar euro, maar heel af en toe trekken kijkers echt de portemonnee. "Ik heb één keer duizend euro gehad", zegt Marcella. "En van één kijker heb ik verdeeld over een jaar al zo'n tienduizend euro gehad."

Lekker natuurlijk, maar denk niet dat je er zomaar rijk van wordt. "Dat denken mensen wel eens. Maar ik heb nog gesponsorde vlogs en ik presenteer game-events en dat is nodig om het te redden."

Dat geldt ook voor Mathia, die overdag 'gewoon' in de sportschool werkt en een master heeft waar ze niks mee doet. "Maar het zou wel heel mooi zijn als ik ooit met alleen streamen en daaraan gerelateerde dingen mijn geld kan verdienen."

Ik wil dat mensen kijken om mijn content.

Marcella de Bie

Streams zijn grofweg onder te verdelen in drie categorieën: professionele spelers, e-sport-toernooien en entertainers. Bij hen gaat het niet zozeer om hoe goed ze kunnen gamen, maar vooral om de community. "Als ik de stream opstart, is het alsof je de kroeg binnenloopt", zegt Mathia. "Het is heel sociaal. Als ik live ga, krijgen mensen een mailtje. Dan kunnen mensen zich melden om samen met mij te spelen - dat doe ik altijd."

De combinatie vrouw-webcam-streamen kan mensen op het verkeerde been zetten. Dat is niet helemaal zonder kern van waarheid (NSFW), maar daar gaat het bij heel veel streamers en hun kijkers niet om. "Ik wil dat mensen kijken om mijn content, niet omdat er twee 'mooie dingen' te zien zijn", zegt Marcella.

"Ik vind het leuk om te gamen en ik weet er ook veel vanaf", vertelt Marcella. "Maar ik kan niet alleen maar gamen. Ik wil ook praten over de game en praten met mijn kijkers. Ze voelen echt als een soort vrienden", zegt Mathia. "Laatst is er iemand overleden, dat voelt dan echt alsof een vriend overlijdt. Dat was best heftig."

STER reclame