Make-upartist
Aangepast

Viola geeft nog meer kleur aan de donkere huid

  • Sherina Leerdam

  • Sherina Leerdam

Heb je een blanke huid, dan kun je bij vrijwel alle make-up merken de juiste foundation kopen. Heb je een donkere huid, dan heb je vaak maar keuze uit vier tot acht verschillende tinten.

Dat is het probleem waar Viola Sarkodee al jaren tegenaan loopt. In oktober opent zij haar eigen school om kennis over make-up voor alle huidskleuren te delen.

We gingen bij haar langs:

Make-upschool voor donkere vrouwen

Op jonge leeftijd had Viola een bijbaan als model. Ze merkte dat visagisten moeite hadden met het opmaken van haar huid. "De make-up werd op een verkeerde manier gebruikt, waardoor ik er grijs uitzag."

Ik was me niet bewust van mijn donkere huid tot ik naar Nederland kwam.

Viola Sarkodee

Ze begon toen zelf met het mengen van verschillende kleuren foundation. De buurt reageerde daar positief op en wilde haar producten hebben. ''Eigenlijk was ik me er nooit bewust van dat ik een donkere huid had of anders was dan anderen, tot ik naar Nederland kwam'', zegt Viola.

Door te lezen in tijdschriften, maar ook in kunstboeken, heeft ze zich verdiept in make-up voor de donkere huid. Het aanbrengen van make-up en schilderen lijkt volgens haar op elkaar, want bij beide gaat het om het vinden van de juiste ondertoon.

Volgens Viola hebben vrouwen met een hele donkere huid een rode ondertoon. Het is volgens haar dan ook belangrijk om make-up te gebruiken die hierbij past.

Model van Viola

Is er in Nederland dan helemaal geen make- up voor donkere vrouwen? Jawel. Warenhuizen verkopen, onder grote merken als Mac, Estée Lauder en Maybelline, make-up voor getinte vrouwen. Maar de allerdonkerste tinten missen nog.

"Ik heb weleens contact gehad met grote make-upmerken om te vragen waarom er geen make-up in heel diepe huidskleur wordt verkocht. Daar krijg ik iedere keer dezelfde antwoorden op: 'omdat er geen vraag naar is'. Maar we weten allemaal dat dat niet waar is. Rihanna's make-uplijn (ook voor de donkere huid - red.) was binnen een paar dagen uitverkocht. Ik spreek de merken er ook op aan en blijf talloze mailtjes sturen."

Ook lifestylejournalist Janice Deul weet uit ervaring dat het aanbod van make-up voor zwarte vrouwen vaak beperkt is. "Als je naar de reguliere parfumerie gaat, is een gezichtspoeder of foundation wel te vinden, maar dan met name bij de duurdere merken."

Lifestylejournalist Janice Deul

Janice ergert zich hier aan en vindt het jammer dat een blanke huid nog steeds de norm is. Professionele donkere modellen worden er volgens haar nog steeds mee geconfronteerd.

"Ik ken modellen die altijd hun eigen foundation meebrengen, omdat de visagie vaak niet beschikt over de juiste kleur. Zelf heb ik het ook wel meegemaakt. Dan werd gezegd: 'Aan jou hoeven we niets meer te doen. Je bent al helemaal beeldig.' Simpelweg omdat ze geen raad weten met mijn huidtint."

Janice zegt dat zangeres Rihanna met haar nieuwe make-uplijn de beautywereld heeft wakker geschud. "Het is alsof de grote merken nu pas doorhebben dat ze een groot deel van de markt links hebben laten liggen."

Viola maakt model Melinda op

Viola wil met de opening van haar make-up school bereiken dat lessen in verschillende huidtypen en kleuren de norm worden en niet de uitzondering. "Ik wil dat elke make-up artist weet hoe je met alle huidskleuren om moet gaan, want, we all matter."

Deel artikel: